közösségi kulturális paletta

2019.01.09. 09:00

Aktuális témák jelennek meg a szlovéniai magyarság könyvében, a Naptárban

A hosszú, téli estékre kínál érdekes témájú olvasnivalót a szlovéniai magyarság évkönyve, a Naptár 2019. A mintegy kétszáz oldalas, kalendárium jellegű kiadvány az elmúlt esztendő legvégén jelent meg.

Gyuricza Ferenc

A 2019-es Naptár címlapja

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az aktuális Naptár az először 2016-ban alkalmazott új szerkesztési struktúra szerint készült, azaz a szépirodalmi jellegű írások – részben szerzői kapacitás hiányában – ezúttal is teljesen hiányoznak belőle. A kötet így két fejezetre osztható, az első részében a kalendáriumi fejezet mellett a Népújság, a szlovéniai magyarok képes hetilapja archívumára támaszkodva képes összefoglalót találunk a 2018-as esztendő fontosabb helyi eseményeiről, míg a második fejezet témái főleg évfordulókhoz vagy aktuális eseményekhez kapcsolódva álltak össze.

Ez utóbbiak sorában találjuk dr. Göncz László író és történész, volt nemzetiségi parlamenti képviselő visszatekintő írását az idén 25 éves Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetről, amely úttörő szereppel bírt a Kárpát-medencei, határon túli magyar kulturális intézmények létrejöttét illetően. Ugyancsak ő a szerzője annak a tartalmas interjúnak, amely során egy magyar pedagógus házaspárral folytatott diskurzust a magyar kisebbség és a többségi nemzet közötti kapcsolatok alakulásáról. Dr. Bence Lajos a 70 éves festőművészt, Göntér Endrét köszönti írásával, Ábrahám Klaudia a dobronaki magyar közösség leköszönő vezetőjével, Cár Annával, illetve a pártosfalvai Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület elnökével beszélgetett aktuális témákról, Kepe Kocon Lili pedig a 2019-ben húszéves Dobronaki Nótázók énekegyüttes múltját, jelenét és jövőjét veszi számba.

A 2019-es Naptár címlapja
Fotó: Gyuricza Ferenc

Horváth Szilvia a lendvai íjászklubot, Tomka Tibor a harmincéves Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesületét, Kósa Péter a hatvan éve alapított helyi zeneiskolát mutatja be. Solarics Nad Éva az olajosok nehéz és küzdelmes munkáját idézi fel egykori dolgozók segítségével, Patyi Zoltán a Muravidéken elévülhetetlen érdemeket szerzett néhai népzenekutatóra, Horváth Károlyra emlékezik, de találunk írást a robotikáról, mint új technológiáról is, ez utóbbinak Santak Borut a szerzője. Valamennyi közös jellemzője, hogy izgalmas témákat tár az olvasó elé, s azokat részletesen fel is dolgozza.

Szintén a közelmúltban egy másik reprezentatív kiadványa is megjelent a muravidéki magyarságnak, a Kerek perec című magazin aktuális száma, amelyben többek között a lendvai nemzetközi művésztelep bronzöntő kurzusairól, a Bánffy ezüstdénárról, a horvátországi Csáktornyáról, tájjellegű ételekről, Antal Ferenc néhai fazekasmesterről, valamint a képzőművész-illusztrátor Sinkó Szabináról, a Pupilla Bábszínház alapítójáról olvashatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában