Jobb mutatóujjal fest

2018.12.02. 15:00

Kárpáti Sebestyén három év után újra kinyitotta galériáját

Három év szünet után ismét alkot Kárpáti Sebestyén. Az amatőr festő korábbi és friss festményei­ből berendezett házi galériájában állandó kiállítással várja az érdeklődőket.

Benedek Bálint

Kárpáti Sebestyén néhány éve a jobb mutatóujjával fest. A speciális technika saját fejlesztés, mely számára kivételes érzést nyújt Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A korábban autószerelőként dolgozó nyugdíjas férfi családi okok miatt évekig nem tudott vászon elé ülni, ám néhány hónapja újra termékeny. A festmények témája változatos, a környező tájak mellett a Balaton szépsége éppúgy megragadja képzelőerejét, mint a fotókon látott csendéletek.

– A szüleim orvosi pályára szántak, végül gépész lettem, de a művészetek mindig is érdekeltek – mesélte Kárpáti Sebestyén. – Bő harminc évvel ezelőtt egy horvátországi családi nyaralás alkalmával ismerkedtem meg a pécsi Bánkuti Gertrúd festőművésszel. Ő a pihenés közben is folyamatosan alkotott, mely akkora hatást gyakorolt rám, hogy hazatérve azonnal elkezdtem festeni. Kezdetben a saját elképzeléseimet követtem, később viszont segítséget kértem néhány szakavatottabb művésztől. Nagykanizsán Erdős László, Szép Lajos művésztanár, valamint Szekeres Emil igyekezett a lehető legtöbb jó tanácsot és inspirációt nyújtani. Majd mikor már látták, hogy rátaláltam a saját utamra, hagytak kibontakozni.

Kárpáti Sebestyén néhány éve a jobb mutatóujjával fest. A speciális technika saját fejlesztés, mely számára kivételes érzést nyújt Fotó: Szakony Attila

Ez olyannyira jól sikerült, hogy Sebestyén az ecsetet a jobb mutatóujjára cserélte. A speciális módszert saját maga fejlesztette ki, hiszen így különleges kapcsolatba kerül a képeivel, az érintés varázslatával olyan magasságokba jut el, melyre ő maga sem számított.

– Kivételes érzés, ahogyan a színekből összeállnak a formák, majd pedig a képek – tette hozzá. – Az alkotás folyamata teljesen ellazít, s utazásra hív. Ebben szerettem volna osztozni az emberekkel, ezért a Haladás utca 59. szám alatti galériámban naponta 14 és 18 óra között látogatható ingyenes állandó kiállítást nyitottam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában