Húszezren a Chagallon

2018.12.02. 17:00

Eddigi legsikeresebb évét zárja a lendvai Galéria és Múzeum

Az egyik legsikeresebb kiállítása volt a Galéria és Múzeum 45 éves történetének a közelmúltban bezárt Chagall-tárlat. Az orosz zsidó származású festőművész alkotásait több mint húszezer látogató tekintette meg.

Gyuricza Ferenc

Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum idén kinevezett igazgatója beszélt lapunknak. Elmondta: az intézmény már nemcsak regionális jelentőségű, de egész Szlovénia művészeti életének egyik meghatározó képviselője, földrajzi elhelyezkedése miatt pedig hazánk, illetve Ausztria és Horvátország felé is jelentős vonzerővel bír.

– A Teremtés és Biblia című Marc Chagall-kiállítás a Galéria és Múzeum 45 éves történetének egyik legjelentősebb és legsikeresebb tárlata volt – emelte ki az igazgató. – A látogatók száma körülbelül megegyezett a tavalyi Dalí-kiállításéval.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiállítása egy hónapig volt látható Fotó: ZH Archívum/Gyuricza

Az intézmény 2018-ban különösen sikeres évet zárhat, s ebben a Chagall-tárlat mellett jelentős szerepe volt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. március közepétől egy hónapon át látható kiállításának. Ez utóbbi ötezer fizető látogatót vonzott. Az igazgató hozzátette: akik az időszaki kiállítások miatt váltanak jegyet, persze a múzeum állandó tárlatait is megtekinthetik.

– November elsejéig 26 823 belépőjegyet értékesítettünk – ismertette Baumgartner Dubravko. – Ehhez jön még további körülbelül kétezer fő, akik az ingyenesen látogatható programjainkon, például a múzeumi napokon vagy a kiállításmegnyitókon vettek részt. Ezzel a leglátogatottabb évünk lesz a 2018-as esztendő.

Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója Fotó: Gyuricza Ferenc

A szakember azt is elmondta: jelenleg egy időszaki kiállítás, valamint az állandó tárlatok láthatók az intézményben. Előbbi keretében a tavalyi LindArt Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep nyertes párosa, Ivana Bajcer és Masa Mlinaric képzőművész képei láthatók. Az utóbbi kategóriába pedig a Vár a vártán című történelmi kiállítás, a hetési népi textilkultúrát bemutató gyűjtemény, a Lendva vidéki szakrális örökséget reprezentáló tárgyak, a Zala György- és a Gálics István-emlékszobák (utóbbi a festő és grafikus híres lepkegyűjteményét is magában foglalja), illetve a bronz kisplasztika gyűjtemény sorolható. A Fő utcán található kiállítótermük, a városi fiókgyűjtemény pedig a Lendva polgárosodása, nyomdászata és ernyőgyártása című helytörténeti kiállítással várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában