Élő jazzélmény gyerekeknek

2018.12.02. 07:00

Binder Károly és Borbély Mihály közelebb repít a jazz világához

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tanára, Binder Károly és Borbély Mihály nemrégiben jazz kurzust, majd koncertet tartott a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés AMI pedagógusainak, valamint diákjainak.

Benedek Bálint

A képen Borbély Mihály. A hallgatóságot megfogja a muzsika elképesztő ereje Fotó: Szakony Attila

A két zenész az állandó koncertezés mellett küldetésének érzi, hogy a kollégáikat és a felnövekvő generációt közelebb hozzák a jazz világához. A Magyar Művészeti Akadémia pályázatának szakmai programja Nagykanizsa mellett Pécsen zajlott, hiszen az egyetem oktatói úgy érezték, e két városban nyitottak igazán a stílus, valamint az improvizáció iránt. Ráadásul a dunántúli műhelyekből sok tehetséges zenész bontogatja szárnyait szerte a világban.

– Mindkét zeneiskolával kitűnő a kapcsolatunk, gyakran visszajárunk, s átadjuk a tudásunkat – mondta Binder Károly zongoraművész, zeneszerző. – Elsősorban zeneelméleti témákat feszegettünk, illetve arról tartottunk előadást, hogy a kárpát-medencei népek zenéje miként jelenik meg az improvizációban. Nagyon aktuális és fontos, hogy a mai világunkban a saját gyökereinkből táplálkozzunk. Kollégám, barátom Borbély Mihály is azon dolgozik, hogy a mi saját, közép-európai improvizációs muzsikánkba hogyan integráljuk a különféle népzenéket.

A képen Borbély Mihály. A hallgatóságot megfogja a muzsika elképesztő ereje Fotó: Szakony Attila

Binder Károly hozzátette: sajnos a világ olyan irányba tart, ami minden értékes kultúrától elvonja az embereket. Ez a jazztől független tendencia, ám igyekeznek még elszántabban küzdeni, akár a színpadi jelenléttel, az oktatással és az értékek átadásával. Hisznek abban, hogy még azokat is lenyűgözi az élő koncert varázsa, akik egyébként korábban nem kedvelték ezt a fajta improvizatív stílust. Ugyanez a helyzet a komolyzenével, hiszen a zongora, a cselló vagy épp a hegedű hangja szintén mágnesként vonzza a gyerekeket, kíváncsivá teszi őket.

– A mai fiatalok úton-útfélen fülhallgatóval járnak, de a boltokból, kávéházakból is ömlik ránk a zene – vette át a szót Borbély Mihály jazz szaxofon tanár, Kossuth-díjas előadóművész. – Ezek nagy része ugyanolyan környezetszennyezésnek minősül, mint ha egy kémény füstöt okád magából. Sokszor értéktelen muzsika szól, de ha értékes is, a körülmények nem adottak a minőségi hallgatáshoz. A gyerekek nagyon ritkán jutnak élő zenéhez, s gyakran tapasztaltuk az interaktív fellépéseinken, hogy a fiatalok örömmel az arcukon szaladnak a koncert végén az aláírásért, pedig azt sem tudják, kik vagyunk. Egyszerűen megfogja őket a muzsika elképesztő ereje.

Binder Károly Fotó: Szakony Attila

Binder Károly és Borbély Mihály zenei karrierjük során gyakran találkoztak, és jelenleg is dolgoznak együtt, de más zenekarokban is tevékenykednek. Szerencsésnek érzik magukat, hogy szinte a nap 24 órájában zenélhetnek. Gyakran járnak külföldre előadásokat tartani, de szerintük ugyanilyen fontos, hogy hazai közönség előtt, csillogó szemű gyerekeknek nyújtsanak életre szóló koncertélményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában