Hat bemutatóval készülnek

2018.09.04. 09:00

Évadnyitó társulati ülést tartottak a Hevesi Sándor Színházban

Hétfőn délelőtt tartotta meg évadnyitó társulati ülését a 35. esztendején is túljutott zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, amely két új művészt is szerződtetett a 2018/2019-es évadra.

Arany Horváth Zsuzsa

Évadnyitó társulati ülés a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Dr. Besenczi Árpád igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, a színház tagjait és a vendégeket, akik közt jelen volt a fenntartó önkormányzat képviseletében Balaicz Zoltán polgármester és dr. Vadvári Tibor alpolgármester is. Vigh László országgyűlési képviselő az elmúlt évadot méltatva fejezte ki reményét, hogy az előttünk álló is tartalmas színházi estéket ígér, s arról is szólt, hogy igyekszik mindent megtenni, hogy a kulturális kormányzat anyagiak juttatásával értékelje az itt folyó magas színvonalú alkotó munkát.

Hat bemutató várható

Besenczi Árpád ezután elmondta, hat nagyszínpadi bemutatóval várják a publikumot, elsőként októberben a Bérgyilkos a barátom című vígjátékkal, majd még ugyanabban a hónapban az Isten pénze című musicallel. Az Advent a Hargitán november végén kerül színpadra. Januárban a már a házi színpadon futott, de méltatlanul kevés előadást megért A vihar kapujában című drámát láthatjuk. Az Abigél és a Windsori víg nők szerepel a tavaszi repertoáron, Halasi Imre és Csiszár Imre rendezésében.

Évadnyitó társulati ülés a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Változások és aktualitások

A direktor kitért a társulatbeli változásokra: két fiatal, de a közönség számára már nem ismeretlen színész érkezik Ticz András és Helvaci Ersan személyében. Távozott a művészeti vezető, Sztarenki Pál, erről az igazgató azt mondta, nem szakmai, hanem személyes problémák vezettek a döntéshez, amely számára sem volt egyszerű, hiszen együtt vezették nyolc éven át a színházat, s régóta jó barátok voltak. A debreceni színházhoz szerződött Madák Zsuzsanna dramaturg, aki a Tantermi Deszka ifjúsági beavató sorozat vezetője volt, helyére Mihály Péter színművészt nevezte ki Besenczi Árpád. (A sorozatban új bemutató nem lesz, három korábbi darab fut az évadban.) Katona Levente felvételt nyert a kaposvári egyetemre, szerepeit mások veszik át.

Az évadnyitón elhangzott, épp Sztarenki Pál rendezését, a Caligula helytartója című színművet viszi a teátrum a héten a Vidéki Színházak Fesztiváljára. Pénteken adják át a Kaszás Attila-díjat Tatabányán az országos évadnyitón, a három végső jelölt között van Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, ezért mindenki egy emberként izgul, hogy ő nyerje. Országos turnéra indul a Vigyázat, csalók! című bűnmegelőzési kamaradarab, amit a rendőrkapitányságok szervezésében játszanak a hevesis művészek országszerte.

Januárban ismét itt rendezik meg a Nyílt Fórum című drámaírói műhelyprogramot, amely a színházi dramaturgok közreműködésével keresi az új, kortárs darabokat a színházak számára.

Elismeréseket is átadtak

Az évadnyitó társulati ülésen hagyományosan átadták a törzsgárda tagságért járó elismeréseket. Besenczi Árpád az 5, 10, 15, 20, 25 és 35 éve a társulatot erősítő kollégának, szám szerint 24 főnek adta át az elismerő okmányt.

A színház kollektívája ezt követően titkos szavazással döntött tegnap a művészeti tanács személyi összetételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában