Haydn, Liszt, Berzsenyi

2018.08.02. 13:00

Az Őrvidéken járt a Csokonai Társaság elnöksége

Idén július 11. és 14. között az Őrvidékre tette meg szokásos éves szakmai kirándulását a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság elnöksége.

Szemes Péter

Bokányi Péter, Tari István, Zalán Tibor és Tar Ferenc elnök a kismartoni kastély parkjában álló Leopoldina kápolna előtt Fotó: Pugner Ilona

A hévízi székhelyű, egyetemes magyar kulturális kitekintésű egyesületet Tar Ferenc elnök, Zalán Tibor alelnök, Pugner Ilona titkár, valamint Tari István, Bokányi Péter és Szemes Péter elnökségi tagok képviselték.

A csapat a nyitónapon Bokányi Péter kalauzolása mellett Kőszeg nevezetességeivel – köztük gróf Festetics Imre felújítás alatt álló palotájával – ismerkedett, és az őszi tanulmányi napok programjának véglegesítésére elnökségi ülést is tartott.

Bokányi Péter, Tari István, Zalán Tibor és Tar Ferenc elnök a kismartoni
kastély parkjában álló Leopoldina kápolna előtt Fotó: Pugner Ilona

Július 12-én délelőtt a kőszegi városházán tettek látogatást a társaság jelen lévő tagjai, ahol Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester fogadta őket, akiknek hévízi ajándékcsomagot és a Csokonai Társaság újabb köteteit adták át. Délután a jáki templom, a németújvári vár és Faludi Ferenc költő szülőháza, a máriafalvai gótikus templom, Szalónak vára, Almásy László gróf borostyánkői kastélya, Lánzsér és Léka várai, illetve utóbbi barokk temploma voltak az úti célok.

A következő napon Doborjánban Liszt Ferenc szülőházát, Kismartonban az Esterházy-kastélyt és parkját, továbbá Joseph Haydn egykori lakóhelyét, míg Ruszton a városházát, a gótikus Halásztemplomot és a Fertő-tavat tekintették meg, mielőtt visszatértek Kőszegre.

Július 14-én, a szakmai kirándulás zárásaként, a Csokonai Társaság elnöksége Egyházashetyére utazott, ahol nemcsak Berzsenyi Dániel szülőházánál hajtottak fejet, de baráti beszélgetés mellett Alexa Károly és Ambrus Lajos borait is megkóstolták.

Az út hasznosságán és szépségén túl külön öröm, hogy mindkét vendéglátó előadást vállalt az őszi hévízi tanulmányi napokon, melyek fő témája ezúttal Az empátia alkonya lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában