Zenekar

2018.06.06. 13:30

Firkin: vadonatúj dalokkal érkeznek Zalaegerszegre

„Úgy megyünk Zalaegerszegre, mintha hazatérnénk. Nem túlzás, hogy otthon érezzük magunkat ebben a városban, hiszen mind a szervezők, mind a közönség részéről kivételes fogadtatásban van részünk.”

Gyuricza Ferenc

Két hónapja jelent meg a legújabb album a Firkintől Fotó: Kvártélyház

Péter János, az ír kocsmapunkot játszó Firkin vezetője mondta mindezt lapunknak. A tíz éve, 2008 októbere óta létező zenekar ezúttal egy teljesen új programmal érkezik az Egerszeg Fesztiválra.

- Két hónapja jelent meg a legújabb, We Are The Ones című lemezünk, s az ezen szereplő dalokat mutatjuk be – mondta Péter János. – Kevés kivétellel az összes dalt eljátsszuk, ugyanis az eddigi legjobb lemezünknek tartjuk ezt az albumot, s szerencsére a kritikusok és a közönség véleménye, visszajelzése is hasonló.

Két hónapja jelent meg a legújabb album a Firkintől Fotó: Kvártélyház

A Firkin vezetője kiemelte: már az előző, Finger In The Pie című albumukkal megléptek egy fontos szintet, nyitottak a rockzene irányába, azaz sokkal keményebben, dinamikusabban szólnak a dalaik. Ennek is köszönhető, hogy 2014 nyarán a világ egyik legnagyobb rockzenei rendezvényén, a németországi Wacken Open Air fesztiválon léphettek fel. A zenész szerint a We Are The Ones egyenes folytatása az előző albumnak, ugyanakkor letisztultabb, közérthetőbb, populárisabb, könnyebben befogadható. Hogy így sikerült, abban nagyon fontos szerepe volt a producer Nóniusz Gábornak, ami mind zeneileg, mind a keverés-hangzás tekintetében rengeteg hasznos tanácsot és ötletet adott a zenekarnak.

- A Firkin zenéje mindig a hagyományokra, a kelta alapokra épül – magyarázta a fuvolás. – Ebben most sincs változás. Bizonyos helyeken nagyon kemény, másutt lágy, érzelmes és dallamos, vagyis tele érzelmi szélsőségekkel. Egyetlen szóval úgy lehetne jellemezni, hogy őszinte. Azt gondolom, a mai zenei világban egyáltalán nincs helye a kamunak, a hype-nak, csak őszinte, zsigerekből fakadó zenével lehet sikert elérni.

Péter János azt is mondja, a Firkin által is képviselt kelta vagy ír folklórból táplálkozó zenének voltak kiemelkedően jó korszakai. Michael Flatley felbukkanása, a Flogging Molly és a Dropkick Murphys megjelenése generált ilyen időszakokat, s a zenész bízik abban, hogy a Firkin nevével is lehet egy korszakot fémjelezni. Az elmúlt tíz évben ugyanis Magyarországon is egyre több olyan zenekar bukkant fel, amelyek azt az irányt követik, persze más és más megközelítésben.

- Részesei vagyunk egy organikus folyamatnak, s nagyon jó érzés ennek a tudatában lenni – egészítette ki a zenész. – Azt érzékeljük, hogy a We Are The Ones című albumunk mind a dalait, mind a hangzását tekintve világkompatibilis. Kerek történetté állt össze, nincsenek rajta unalmas, vagy töltelékdalok. A lemezhez készült számaink közül mindössze kettőt hagytunk el, nem minőségi okból, hanem azért, mert úgy éreztük, nem illenek a többi közé. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy élőben, a koncerteken is a lehető legtöbb dalt eljátsszuk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában