Bennünk fénylő mandalák

2018.05.16. 11:00

Vallomások, képek, ölelések – Kónya Zsuzsa és 25 társa kiállításán jártunk

Egy idő után már ketten festettünk, benne volt a pocakomban a kislányom. Amikor megszületett, teljesen megváltozott az életem, a lakásba szorultam a kicsivel, de a mandalákkal kitárult a világ körülöttem. Megszűnt az idő, a kicsi tér kitárult, ott voltak a színek és nagyon boldog voltam…

Győrffy István

A kiállítás közönsége

- Teljesen felborította az eddigi életemet a mandalakészítés varázslata. Akkora volt bennem a változás, hogy munkahelyet is váltottam a mandalákból sugárzó erő hatására. Megtapasztaltam szeretetben élni, felfedeztem olyan érzéseket, amilyenekkel korábban nem szembesültem. Sok mindennek tudok örülni, például a színeknek és más lettem mint nő is. Nagyon szeretlek Zsuzsi (öleli át Kónya Zsuzsát, s könny csillan a szemében)!

-A színek teljesítik ki az életemet!

-Amikor alkotok varázsalt történik velem. Megszűnik létezni a külvilág, teljesen magával ragad a mandalám kisugárzása…

- Láthatjátok rajtam, betegséggel élek együtt. De a mandalázás segített. Jobban mozognak az ujjaim, megerősödtem gondolatban is…

- Én nagyon messziről jövök! Azt hittem, hogy az út végére értem, s már nem sokáig élek! És lám, itt vagyok! Látom már, hogy mire vagyok képes! Látom, hogy a világ körülöttem csodálatosan színes! Tudom, hogy vannak barátaim, tudom hogy szeretnek és én is sokakat szeretek! Mindezt a mandalának, nektek köszönhetem! Nagyon szeretlek benneteket!

- Felfedeztem és érzem, hogy szeretet, színek vesznek körül!

Sokan csak egy-egy szót mondtak, ezek: színek, alkotásöröm, varázslat, szeretet…

Mindezek Kónya Zsuzsa és 25 társa mandala kiállításának megnyitóján hangzottak el, s Kónya Zsuzsát ezen az estén elragadták a szeretet hullámai! Annyian mondták neki, hogy szertik és köszönik az együtt töltött időt, s annyian ölelték át, hogy ilyen legfeljebb csak a mesében létezik!

Kónya Zsuzsa ezúttal nem kör alakú mandalákat állít ki. A képeknek nincs címük, kis történetek szerepelnek alattuk

De mi is a mandala, ami így összehoz embereket?

Lexikális leírása nagyon prózai: kozmosz, illetve különféle istenek hindu vagy budhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. A szó konkrét jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint a mandala az elmével is kapcsolatban áll! A mandala a világegyetem képe, a kiáradás és a visszaolvadás folyamatának lényegi ábrázolása. A mandalával való gyógyítás a regeneráció egyik legjobb eszköze, amit nyugtató hatása mellett a szervezet öngyógyító képességének beindításával érhetünk el, ezen felül megnövelhetjük vele az agy kapacitását, fejleszthetjük tanulási képességünket is.

Mandalák a kiállító társak munkáiból

A kiállításon azon alkotóknak láthatók a mandalái, meditatív képei, gyertyatáljai, s egyéb formái, akikkel Zsuzsa együtt fest, s akik tőle sajátították el a technikai tudásukat. Kónya Zsuzsát az alkotói csoportok létrejöttéről, működéséről, számszerűségéről, illetve, hogy mennyire öngerjesztő ez a tevékenység? – kérdeztük.

-Amikor alkotókról beszéltem a kiállítás megnyitásán, nem egy szükségszerűen, vagy heti szinten találkozó, és együtt alkotó közösségről szóltam, hanem egyéni alkotókról. Én az alkotás örömét, a színekben, formákban megtalált lelki békét, gyógyulást, megnyugvást, egyensúlyt közvetítem mindazoknak, akik erre fogékonyak, szeretnének kikapcsolni a mai rohanó napokból. Éreztetem velük, ha alkotnak valamit, akkor nem átlagos lények lesznek ebben a világban, hiszen kezük és lelkük együttmunkálkodása nyomán maradandó értéket teremtenek.

Mandala motívumok egyéb tárgyakon
Egy klasszikus mandala

-Tehát a személyes példamutatása lényeges…

-Alkotó, kreatív embernek tartom magamat gyerekkorom óta, de a festésben csak mostanság találtam meg én is azt, amire mindig is vágytam. Először egyedül festettem. Megtapasztaltam hogyan hat rám az alkotás, mivé változok, mivé fejlődik az a lélekszárnyalás, amit belőlem is egy mandalafestő nap hozott felszínre. Aztán már nemcsak a magam, egyre több mandalát mások örömére is készítettem. Talán ennek eredménye, sokan gondolták úgy, szívesen jönnének velem azon az úton, amin én járok. Látták a fejlődésemet, a lecsendesedésemet, a megnyugvásomat és a gyógyulásomat is. Így váltunk egy kis közösséggé, akik a kiállításon bemutatkoztak, már jó ideje festenek.

Hol velem a csoportos festőnapok alkalmával, amit mindig valami izgalmas témakör alakít, vagy egyéni festőnapokon, ahol csak ketten vagyunk. Ketten próbáljuk az adott probléma megoldását kutatni, ezek az alkalmak egy-egy terápiával érnek fel, s a végén egy csodás alkotás születik. Sokszor előfordul, azért festjük a mandalát, hogy abba beledolgozzuk azt a problémánkat, amit szeretnénk elengedni. Előfordul, legyen bár csodálatos a művűnk, darabokra törjük, hogy az alkotás közbeni gondolatainkat is összetörjük, elengedjük – vall az alkotás folyamatáról Zsuzsa, majd számokban is érzékelteti a mandalások körét.

A kiállítás közönsége

-A kiállításon rajtam kívül 25 alkotó mutatkozott be, a hozzám kötődők azonban 40-en lehetnek, 7 évestől a 71 évesig. Van akivel egyszer festettem közösen, aztán úgy érezte, hogy az egyéni útját kell járnia, de van olyan is, aki más utat választott, s megtalálva a kreatív énjét, másban bontakozott ki. Van aki rendszeresen fest velem, vannak akik egyénileg festenek, de amikor érzik, hogy jönniük kell, jönnek. Manapság divat lett mandalát festeni, de aki megérti, hogy ez nemcsak egy lakásdísz, már máshogy tekint rá. Ha rápillantasz a mandaládra, megerősítést kapsz a saját belső csodádról, amelyet kivetítettél az alkotásodra, ezzel az önértékelésed, az önbecsülésed erősödik.

Kónya Zsuzsa: „ a hozzám kötődők 40-en lehetnek, 7 évestől a 71 évesig”
Akiken gyógyulni is segített a mandalázás: kék ruhában Hradszki Teréz Zalaszabarból, pirosban Szabó Mónika Komárnóból, mögöttük, a kiállítást megnyitó Tánczos Mónika stíluskommunikátor

-A kiállításon szinte csak nőket láttam, nők állítottak ki, hölgyek vallottak az alkotás megéléseiről. Férfi mandalás is van?

-Igen! Meglett férfi, kis és kamasz fiú is átélte már a mandalázás csodáját. Az alkotás öröme mindenkinek jár, kortól, nemtől függetlenül.

 

A kiállítás szeptember 9-ig látogatható Zalaegerszegen, a Mimosa Lounge Kávézóban és Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában