Régi tárgyak

2018.05.10. 07:00

Nagyra nőtt a Fáma Háza gyűjtemény Letenyén

Az elmúlt időszakban újabb értékes tárgyi emlékekkel bővült a Fáma Háza gyűjteménye, mely a múlt századi letenyei életmódot és mindennapokat hivatott bemutatni.

Horváth-Balogh Attila

Ráczné Lánczok Zsuzsanna a gyűjtemény legfrissebb darabjait, a gyalukat mutatja

Fotó: Horváth-Balogh Attila/ Zalai Hírlap

További pozitív fejlemény, hogy a fennállásának 15. évfordulóját tavaly ünneplő, a Fáma Házát működtető Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE) meg tudta vásárolni az ingatlant.

– A 2011-es megnyitó óta eltelt időszakban oly mértékben bővült a Fáma Háza gyűjteménye, kiállítási anyaga, hogy szinte már nem férünk el – bocsátotta előre Ráczné Lánczok Zsuzsanna, az egyesület elnöke. – Számos olyan tárgyi anyagunk van, amit már kénytelenek vagyunk raktározni, mert nem tudjuk elhelyezni a kiállítóterekben.

Ezért figyeljük a pályázati lehetőségeket, jó lenne még egy kiállítóteret létrehozni. Nagyon sok helyi viseletet tudtunk beszerezni hagyatékokból, szerencsére, most már tudják az emberek, hogy a régi kincseket nem kell elszórni, hanem behozzák nekünk, vagy akár házhoz is megyünk értük.

Ennek köszönhetően – mint az elnök jelezte – gyarapodhatott a gyűjtemény sok-sok ódon használati tárggyal. Nemrég például az egyik pártoló tag asztalos édesapjának hagyatékából származó munkaeszközökkel, gyalukkal.

Iparosok műhelye

– Egy hajdan disznóólként funkcionáló épületrészt újítottunk fel a magunk erejéből, s ebben alakítottuk ki az iparosok műhelyét – magyarázta a lokálpatrióta. – Azokra az iparosokra kívánunk emlékezni az anyagnak ezen részével, akiket a grófi időszakban bajor földről telepítettek be Letenyére. A kiállításon egy utazó asztalos műhely, valamint kárpitos, kovács és szabó műhely eszközei láthatók, továbbá folyamatban van egy szabászműhely kialakítása – ugyancsak hagyatékból kaptunk nagyon szép régi varrógépeket.

Ráczné Lánczok Zsuzsanna a gyűjtemény legfrissebb darabjait, a gyalukat mutatja
Fotós: Horváth-Balogh Attila/ Zalai Hírlap

Ráczné Lánczok Zsuzsanna jelezte: sokan látogatják a gyűjteményt, köztük iskolás, óvodás csoportok, civil szervezetek, turisták, a nyári időszakban rendszeresek a látogatók. Ám az LKE-nél igazán annak örülnének, ha a helybéliek részéről is ilyen érdeklődést tapasztalnának.

– Mindezen túl egy közösségi projektben is „benne vagyunk”, a következő 3 évben különféle rendezvényeket szervezünk számos témakörben, s mivel 2018 a családok éve, idén őket állítjuk a középpontba – árulta el. – Továbbá a szabadtéri kemencénket is ellátjuk tetővel, asztalt, padokat helyezünk el alatta és ehhez kapcsolódóan elindítjuk a hagyományos, tájjellegű ételek főzőiskoláját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában