Kulturális rendezvény

2018.05.24. 11:30

Huszonnégy zalai település vesz részt a III. Göcseji Dombérozón

Az idén már a harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Göcseji Dombérozó. Hasonlóan a nagy sikerű tavalyi rendezvényhez, két hétvégét és a közbeeső napokat foglalja magába.

Fincza Zsuzsa

A szervezők – Németh Ágnes, Teskánd polgármestere, Sümegi László, a Balázsfa-Öreghegy Sümegi Pince tulajdonosa és Magai Ágota, a Göcsej Civil Társaság alapító tagja, Barabásszegen, a turista pihenőhely nyitott társalgójában egyeztetik a III. Göcseji Dombérozó terveit Fotó: Fincza Zsuzsa/ZH

Egyébként a „dombérozás” egy lassan feledésbe merült, tőrőlmetszett göcseji kifejezés, Szakál István zalaegerszegi helytörténész és nyelvész göcseji kifejezéseket összegyűjtő szótárában bukkantak rá a szervezők, emlékezve a gyerekkorukban gyakran hallott mondatra: „a szőlőhegyen egész éjjel dombéroztak”.

A rendezvényről

Zala jellegzetes tájegységéhez tartozó falvakat összefogó nagyrendezvényét már jóval korábban szerette volna megvalósítani Magai Ágota, az eseményt szervező Göcsej Civil Társaság egyik alapító tagja, de az ideje úgy tűnik, csak nemrég jött el. Először 2016-ban egy hétvégére tervezték, akkor Becsvölgye és Milejszeg mutatta be értékeit. Már akkor is felkerekedtek egy-egy motoros és biciklis társasággal, hogy ellátogassanak 21 göcseji településre, azzal a nem titkolt céllal, hogy bevonják őket a következő dombérozásba. A fogadtatást jelzi, hogy tavaly a II. Göcseji Dombérozó Térségi Kulturális Randevú 11 település részvételével már 9 napon át tartott. Az idén a települések száma 24-re emelkedett, s a két hétvégét magába foglaló 9 nap „0.” nappal, a Dombérozó Dobbantóval egészül ki.

A szervezők – Németh Ágnes, Teskánd polgármestere, Sümegi László, a Balázsfa-Öreghegy Sümegi Pince tulajdonosa és Magai Ágota, a Göcsej Civil Társaság alapító tagja, Barabásszegen, a turista pihenőhely nyitott társalgójában egyeztetik a III. Göcseji Dombérozó terveit Fotó: Fincza Zsuzsa/ZH

– A július 13. péntek éppen jó nap egy dobbantáshoz, nemde? – mosolygott Magai Ágota a tervezett programokat felvázoló tájékoztatón. – Délután 5 órai kezdettel a saját portámon: Becsvölgyén, annak is egyik „szegében” a református templommal szemben található Barabásszegi Vendégház és Turista Pihenőhely területén szervezzük. Itt a kreatív lelkületűek tárgyalkotó népi játékban vehetnek részt – saját remekművüket hazavihetik-, benevezhetnek a „Göcseji kukoricás” díjnyertes társasjátékba, sakk szimultánra hívjuk a szellemi sport kedvelőit, s első kézből ismerhetik meg a „szegek” híres házi pálinkája készítésének titkait. A múzsák találkozóján Soós József költő és Németh Dezső szilvágyi iparművész lesz a vendégünk. A vacsora a csücsöri paprikással az élen, igazi hagyományos göcseji ételekből áll majd. Nem marad el a népzenei program, a komolyzenei koncertre Becs­völgyén 20-án este kerül sor, a református templomban zalai orgona és szaxofon művészek adnak koncertet.

Az ünnepélyes megnyitóra szombaton Nován a 30. Aratónapok nyitányaként kerül sor. Az aratófesztivál néhány rendezvényét a dombérozók szervezik. Becsvölgyéről 9 órakor kerékpártúra indul a Becsvölgyei Bringa Kör és a Zalai teker(g)ők szervezésében a göcseji falvakba. Szilvágyon megnézik a templomban lévő kiállítást, részt vehetnek a Novai aratónapok rendezvényén, s visszakarikáznak piknikezni a becsvölgyei élmény és pihenőparkba.

Milejszegen templomi koncert, a Zsuppán-kertben a falvakról készített fotókiállítás és bővérű komédia várja a dombérozókat: Ecsedi Erzsébet rendezésében Baranyi Ferenc Lónak vélt menyasszony göcseji átiratát adják elő a milejszegi amatőr színjátszók. Hottón pedig délután a falu Ziránó Színháza a Zöld szakállú királlyal kezd, majd szombathelyi és budapesti társulatok szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szombaton este kezdődik a dombérozás Balázsfa-Öreghegy Sümegi Pincénél.

– Göcsejben minden faluhoz szőlőhegy tartozik, s régen színes közösségi élet jellemezte ezeket a területeket is. Sajnos a szőlőskertek kultúrája eltűnőben van s mi a Balázsfa-Öreghegy Megmentéséért Egyesülettel ezt szeretnénk megakadályozni, sőt feléleszteni a hamvaiból – fogalmazott Sümegi László, a rendezvénynek otthont adó Sümegi pincészet nevében. – Szombaton este 6 órakor kezdődik a hajnalig tartó „Táncra lábam” mulatság, amelyen a fellépő együttesek mellett a táncházban bárki megtanulhatja az alaplépéseket. Másnap fél kilenctől lehet regisztrálni a II. Göcseji Tájékozódási Túrára, amely során szeretnénk megmutatni azokat az értékeket, amelyek a közutakról nem látható.

A versenyzők a GPS-t felejtsék is el, papíralapú térkép segítségével kell eljutniuk erdőn-mezőn át az előírt helyszínekre, az Off Road kategóriában indulók nehéz, a 4x4 Classic-ban könnyebb, a személyautóban ülők bármely autóval teljesíthető terepen. A körülbelül 5 órás versenyről visszatérőket autósbuli várja Balázsfa-Öreghegyen. A Sümegi Pincében kedden hagyományos göcseji ételekkel, borokkal, sörökkel, pálinkákkal és szörpökkel várják a vendégeket, 20-án pénteken pedig éjszakai viharlámpás családi csillagtúrán állathang-felismeréssel és egyéb izgalmas feladatok teljesítésével hangolódhatnak rá a Vega Csillagászati Egyesület „A csillagos ég Göcsej felett” című égitestleső programjára. 21-én aztán a bormustrán kiválasztják Göcsej borát – nevezni a vidék aranyérmes nedűivel lehet.

Teskánd sem maradhat ki

A Göcsej kapujaként is emlegetett Teskánd nem maradhat ki dombérozásból.

– Kedden a szabadtéri fitt- parkunkban bárki kipróbálhatja a modern eszközöket. Van egy csodálatos Árpád-kori kápolnánk és egy modern Szentcsalád templomunk, az erre szervezett templomtúra során Szalay Attila plébános segítségével mindkettőt bemutatjuk, a kettő közötti utat természetesen a gyönyörű göcseji tájban gyalogolva tesszük meg. A Kemenceházunkban is dombérozunk egyet, megtanítjuk rétest sütni a legügyetlenebb háziasszonyt is – ígérte Németh Ágnes, Teskánd polgármestere.

Az idén már Zalaegerszeg is támogatja a programot – az Egerszeg Fesztiválon például önálló pavilont kapnak, ahol népszerűsíthetik a Göcseji Dombérozót, ami majd akár egy jövőbeli „Göcseji nyár” gerince is lehet. Július 21-én a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya egy jövőbe mutató programmal csatlakozik a göcseji helyi értékeket bemutató eseménysorozathoz. „Így épül a pálya ” címmel kiállítás várja a látogatókat és előre meghatározott időpontban és útvonalon bejárhatják a tesztpályát is. Innét veterán autóval és motorkerékpárral két útvonalon „felvonulás” indul a göcseji dombok között, s mindkét túrán meglátogatják azokat a jeles épületeket, amelyek másolatait a megújuló Göcseji Falumúzeumban kíván felépíttetni a Göcseji múzeum.

24 göcseji település vesz részt

A III. Göcseji Dombérozóban résztvevő 24 göcseji település egytől egyig bemutatja a nevezetességét, Böde például az energiadombját, Kávás a tájházát, Babosdöbréte a falumúzeumban is bemutatásra kerülő rámi iskoláját, a kökényesmindszenti kápolnáját. Pálfiszegen a Göcseji vadászok, a magyar agarászok mutatkoznak be, Zalaszentgyörgyön tartják a Göcseji lakodalmas pikniket. Gombosszeg egyhetes táborral, Petrikeresztúr koncertekkel, Nagykengyel nyitott hegyi portákkal, Csonkahegyhát parasztolimpiával, Milejszeg az olajsajtolás bemutatásával, Barlahida bemutatókkal, kiállításokkal, templomi koncerttel, Kustánszeg 24 órás horgászattal , Gellénháza a Göcseji Múzeum szervezésében népi játékok olimpiájával várja az érdeklődőket. Németfaluban, Szilvágyon, Ormádlakon, Lickóvadamoson és Iborfián is „tárt kapukkal” várják a kerékpárosokat, motorosokat és a veterán autós túrázókat, hogy megmutassák, miért érdemes betérni az erdők ölelte kis falujukba.

A III. Göcseji Dombérozó ünnepélyes zárását vasárnap délután az Göcsej Akadályfutam eredményhirdetése után Gellénházán tartják.

– Göcsej nagy rendezvénye egy igazán jó hangulatú koncerttel fejeződik be. Hamarosan elkészül és terjesztésre kerül a részletes program, hiszen az itt felsoroltak csak kis szeletkéjét mutatják a 24 göcseji település együttműködésre és bizalomra épülő erejének – tette hozzá befejezésül Magai Ágota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában