Ahol tényleg a részvétel a fontos

2018.05.03. 11:30

Az Ultra című dokumentumfilm közelebb hozhatja az ultrafutást a laikusokhoz is

A Pszicho Filmklub áprilisi rendezvényén a film alkotói és szereplőgárdájának egy részével együtt tekinthette meg a közönség az Ultra című, 2017-ben készült dokumentumfilmet, mely a legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag, különleges moziélmény.

Bálizs Zsuzsa

Az est főszereplői: balról a Pszicho Filmklub szervezője, Kiss Éva, Käsz Ferenc, középen Simonyi Balázs, az Ultra című film rendezője, egyben az egyik filmszereplő; Szabó Béla, a film egyik főhőse, Keszthelyen az Év Senior Sportolója 2017-ben; tőle jobbra dr. Babrik Zsuzsanna (pszichiáter) és Gaál Boglárka (családterapeuta) Fotó: a szerző

Az alkotás a 2015-ös, 246 km hosszú, Athén és Spárta között zajló, 1983 óta minden évben szeptember végén megrendezésre kerülő legendás Spartathlon futóverseny öt résztvevőjének személyes küzdelmeit meséli el – köztük a magyarok mellett egy német hölgy és egy francia család is található. A film szereplői nem élsportolók, hanem egyszerű emberek, akikkel lehet azonosulni, akikben megvan a kellő kitartás az embert próbáló küzdelemhez és a folytatáshoz, de megvan bennük a feladáshoz szükséges alázat is.

Személyes motivációk

Megismerjük a versenyzők személyes motivációit a versenyen és azon túl, hogy miért indulnak el erre az extrém távolságra. A legnehezebb dolga Bélának, a kisvárosi pénzügyi kontrollernek van – ő az egyik meghívott vendég is volt egyben -, aki már ötször próbálkozott sikertelenül. A szabályok értelmében nevezését nem fogadják el a szervezők, így ő „Privát Spartathlont” fut: akkor indul el Athénból, amikor a többiek már megérkeztek Spártába. Kizárólag saját magára és a felesége segítségére támaszkodhat, vajon célba ér-e?

A fizikálisan és mentálisan is embert próbáló teljesítmény végén a 36 órás szintidő alatt célba érkezők Leonidasz király Spárta főterén álló szobráig futnak, ahol egy olajágat kapnak és megérinthetik a legendás hős lábát – ez a verseny utolsó momentuma számukra.

„Itt mindenki győztes. Nincs megkülönböztetés. Csak a befutód sorszáma árulja el. Én a 123. győztes vagyok. Biblikus az egész. Vittem a keresztem. Koszorút kapok.” – írja blogjában Simonyi Balázs, a film rendezője, aki maga is több alkalommal teljesítette már a Spartathlon távját.

Az est főszereplői: balról a Pszicho Filmklub szervezője, Kiss Éva, Käsz Ferenc, középen Simonyi Balázs, az Ultra című film rendezője, egyben az egyik filmszereplő; Szabó Béla, a film egyik főhőse, Keszthelyen az Év Senior Sportolója 2017-ben; tőle jobbra dr. Babrik Zsuzsanna (pszichiáter) és Gaál Boglárka (családterapeuta) Fotó: a szerző

Beszélgetés a film után

A film megtekintése után Simonyi Balázs, a film rendezője és szereplője, valamint Szabó Béla, a történet egyik legérdekesebb karaktere mesélt futásról, filmalkotásról, a „szereplőkről” és saját személyes történeteikről. A moderátorok, dr. Babrik Zsuzsanna pszichiáter és Kiss Éva mentálhigiénés szakember igyekeztek a téma lélektani oldalát kidomborítani úgy, hogy mindenki számára izgalmas legyen.

A közönség minden kérdésre választ kaphatott, a jelen levő két ismert zalai futó is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Bérces Edit, minden idők legeredményesebb magyar ultramaratoni futója – világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok -, valamint a szintén Spartathlon résztvevő Käsz Ferenc, „a mindig futó ember”, testnevelő és gyógytestnevelő tanár, a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton 7. helyezettje is részt vett az eszmecserén – igaz, előbbi rá jellemző módon szerényen, a hallgatóságban megbújva.

Zalai vonatkozások

A Spartathlon zalai vonatkozásait érintve nem feledkezhetünk meg Zala megye első ultramaratoni futójáról, Hári Gyuláról sem, aki 1991-ben dobogós lett Spártában. A kiváló futó azonban már nem lehetett körünkben, hiszen 2016-ban, 59 éves korában érte a halál. Akit azonban szerte az országban – s egyre többen a világban is – sokan ismernek, dr. Lubics Szilvia, a háromgyermekes édesanya, akinek 2014-es Spartathlonon aratott győzelméről kiadott könyve immár 3. kiadását érte meg néhány hónap leforgása alatt. Szilvia három alkalommal győzött és kétszer harmadik helyezést ért el a versenyen, s pályacsúcsot is felállítva, kevesebb mint 27 óra alatt tette meg a 246 kilométeres távolságot.

Élményekkel teli program

A közel háromórás, tartalmas program végére a hallgatóság élményekkel gazdagodva távozhatott, s közülük biztosan lesznek, akik 2018. szeptember 28-29-én a képernyők előtt követik majd az idei spártai hősök útját.

Amint a program végén elhangzott, a következő nagy futóesemény Zalában a tavaly nagy sikerrel megrendezett „Másodszor is célba érünk!” elnevezésű megmérettetés lesz, melyet a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány és támogatói szerveznek. A Zalaegerszegtől Keszthelyig tartó, Zala megye legszebb pontjait érintő futóversenyt május 6-án (vasárnap) rendezik. A versenyen részt vesz a Balatongyörökhöz ezer szállal kötődő Szabó Béla is. A verseny fővédnöke dr. Lubics Szilvia lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában