a tánc világnapja

2018.04.30. 08:00

Kamaratánc fesztivált rendeztek Zalaegerszegen

A hétvégén táncosok vették birtokukba a Hevesi Sándor Színházat, ahol 28. alkalommal rendezték meg a Zalai Kamaratánc Fesztivált.

Hajdú Péter

Képünkön egy pillanat a Magyar Állami Népi Együttes Kamara Társulata Kamaratársulat virtuóz produkciójából  Fotó: Pezzetta Umberto

Már pénteken este megkezdődött a versenyprogram, s szombaton késő este ért véget, a fesztivál pedig a vasárnapi díjkiosztó gálával zárult. Összesen 27 együttes nevezett az idei versenyre, ami egy nappal tovább tartott a korábbiaknál.

Képünkön egy pillanat a Magyar Állami Népi Együttes Kamara Társulata Kamaratársulat virtuóz produkciójából Fotó: Pezzetta Umberto

Háromnapos lett a fesztiválunk, mivel idén közel negyven produkcióval jelentkeztek a nevezők, és négy versenyprogramra osztottuk szét őket. A két évvel ezelőttihez képest annyiban is változott a fesztivál, hogy most Erdélyből is érkezett két csoport, továbbá egy Szlovákiából – mondta Rácz Petra, a házigazda Zalai Táncegyüttes elnöke. A nevezők közel fele budapesti együttes volt, Zalát a házigazdák és a nagykanizsai Zalagyöngye Táncegyüttes képviselte.

A Zalai Táncegyüttes mellett a nagyok utánpótlása is fellépett, a Zalai Csüntök is versenyben volt két produkcióval.

 

A vasárnapi díjkiosztón mintegy harmincan kaptak elismerést, a Zalai Táncegyüttes az együttesi nívódíj első fokozatát. Varga János, az együttes művészeti vezetője a táncszínház és az autentikus néptánc kategóriában is a koreográfusi nívódíj második fokozatában részesült. A fődíjat, a kiemelt koreográfusi nívódíj első fokozatát idén nem adták ki. A délután folyamán a színházban leleplezték Orsovszky István koreográfusnak, a táncművészet meghatározó egyéniségének, a Zalai Táncegyüttes alapítójának bronz domborművét. A művész most lenne 85 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában