Kulturális seregszemle

2018.04.13. 14:00

Fiatalság, kultúra, szórakozás – jövő héten kezdődik a Helikoni Ünnepségek Keszthelyen

Mint két évente minden tavasszal, jövő csütörtökön fellobban a helikoni láng, s kezdetét veszi a dunántúli középiskolások legnagyobb kulturális seregszemléje Keszthelyen.

Keszey Ágnes

Készülnek a Helikonra - Osvald Bálint, Regényiné Király Éva és Csengei Ágota a sajtótájékoztatón

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

3260 diák 52 település 134 középiskolájából 294 kísérővel, 10 helyszínen 855 versenyprogram 20 kategóriában, 520 segítő, 6290 vendégéjszaka 10 település 56 szálláshelyén, 15073 adag étel – számokban ez a Helikoni Ünnepségek. Mindez a dunántúli középiskolások legnagyobb kulturális seregszemléjéről tartott sajtótájékoztatón hangzott el pénteken, ahol elyi önkormányzat, a fennmaradó összeget pályázati forrásból, támogatásból és a nevezési díjakból biztosítják.

Jövő héten csütörtökön 10.30-kor a kastély parkjában megkoszorúzzák gróf Festetics György szobrát, innen indul a menet a 11.30-kor kezdődő megnyitó helyszínére, parkban lévő emlékműhöz, ahol fellobban a helikoni láng.

Készülnek a Helikonra – Osvald Bálint, Regényiné Király Éva és Csengei Ágota a sajtótájékoztatón
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Húsz kategóriában versenyeznek

A húsz művészeti kategória legtöbbjének bemutatói már reggel megkezdődnek, s csütörtökön estig tartanak, majd pénteken folytatódnak. A neves szakemberekből álló zsűrik minősítéseket és díjakat osztanak ki.

A vers-és prózamondók az Amazon Ház Látogatóközpontban. a színjátszók a Balaton színházban lépnek fel. A komolyzenei kategóriák zenészei a zeneiskolában, a kórusok a Balatoni Múzeumban adják elő a műveket. A néptánc a GESZ tornacsarnokában, a könnyűzene-mozgásművészet és egyéb kategória bemutatói a Csány-Szendrey ÁMK sportcsarnokában lépnek fel. A mozgóképes és multimédiás műveket könyvtárban, a vizuális művészeti alkotásokat a színházba tekinthetik meg az érdeklődők, az irodalmi alkotásokat a Muskátli kávézóban olvashatják.

Csütörtökön és pénteken napközben sokan a Fő téren és Várkerten versenyen kívül is előadják produkciójukat.

Ingyenes kísérő programok

Számos kísérő program is színesíti a Helikont: csütörtökön például porcelánbemutató és graffiti bemutató. Pénteken este a belvárosban a Mi, a nagyidai cigányok című rendhagyó irodalomóra, majd a Zaporozsec végül a Soulwave koncertje – a kettő között fénytánc – szórakoztatja az érdeklődőket. Péntek este Besenczi Árpád adja elő A helység kalapácsa című művet, a Balatoni Múzeum előtt ismét énekel az összkar, a Fő téri templomban pedig kórushangverseny lesz.

A belvárosban tűzzsonglőr tart bemutatót, s lesz táncházas koncert is a Szalonna és Bandája zenekarral és Fodor Mátyással. Szombaton a kastélyba komolyzenei hangversenyre várják a közönséget. A Helikoni Ünnepségek díjkiosztója és gálaműsora szombaton 15 órakor kezdődik. Ekkor derül ki, hogy kik kapják meg a kategóriák fődíjait Farkas Ferenc szobrászművész bronz plakettjével, s hogy melyik iskola nyeri a vándorserleget.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy minden program ingyenes, s azokra minden érdeklődőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában