Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar

2018.04.17. 15:00

Erdélyi koncertkörútjukon mindenhol nagy sikert arattak a kanizsai fiatalok

Erdélyi koncertkörúton járt a közelmúltban a Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskara.

Horváth-Balogh Attila

Kolozsváron közös koncertet adott a helyi és a nagykanizsai kórus, mely után természetesen, közös fénykép is készült. Elöl Potyó István, az ottani Báthory István Elméleti Líceum karnagya és Cseke József látható Fotó: Gölles Martin

Mint azt Cseke József, a vegyeskar karnagya elmondta: az erdélyi koncertkörút egyben felkészülés is a csütörtökön kezdődő Helikoni Ünnepségekre.

– A Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar Kolozsváron, a Szent Mihály templomban és Kovásznán, a református templomban adott koncertet – hallottuk Cseke Józseftől. – Az első napon Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum karnagya, Potyó István (aki nem mellesleg orgonaművész és a Szent Mihály templom karnagya is) fogadott bennünket a kórusával. Közös koncertet adtunk velük, s óriási élmény volt, hogy a templom szinte teljesen megtelt közönséggel – a településen és annak környezetében élő magyarok úgy érezték, ott a helyük, ha egy magyarországi kórus megtiszteli őket a műsorával. Fontos momentum, hogy a templomot hamarosan bezárják 3 évre, mert restaurálni kell, így a koncert az utolsó produkciók egyike volt.

Az erdélyi út során a diákok jártak Korondon, ahol a fazekasság és a fafaragás remekeivel ismerkedtek meg, s felkeresték Farkaslakát, Tamási Áron sírját is. Kovásznán Gazda István pedagógus volt az idegenvezetőjük, aki minden téren hozta a maximumot. Itt a református templomban adtak koncertet, amelyen részt vett a polgármester is. Nagykanizsa testvérvárosában a kórusirodalom széles repertoárjából merítettek, s nagy hangsúlyt fektettek Kodály Zoltán műveire, hiszen tavaly Kodály-év volt.

– Utolsó számunk pedig a kovásznai középiskolások körében nagy sikert aratott, az ugyanis a másodkarnagy, Gölles Martin Queen-válogatás átirata volt – jelezte a karnagy.

A gyerekek eztán felkeresték Háromszék vármegye nevezetes helyeit, köztük Zágont, Mikes Kelemen szülőfaluját.

Kolozsváron közös koncertet adott a helyi és a nagykanizsai kórus, mely után természetesen, közös fénykép is készült. Elöl Potyó István, az ottani Báthory István Elméleti Líceum karnagya és Cseke József látható Fotó: Gölles Martin

Cseke József végül hozzátette: az erdélyi koncertkörútra az Emberi Erőforrás Minisztériuma, Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere, a gimnázium saját alapítványa támogatásával és a szülők anyagi hozzájárulásával kerülhetett sor.

– Az útnak nem csak szakmai célja volt. Szerettük volna erősíteni a gyerekekben a határon túli magyarokkal való együvé tartozás érzését is, hiszen a 41 fős csapatból mindössze 2-3 diák járt Erdélyben – tette hozzá a karnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában