Balaton Múzeum

2018.04.14. 18:35

A háború egy szelete: étkezés fronton, otthon – vándorkiállítás Keszthelyen

Gulyáságyú és rohamsisak: a Nagy Háború gyomornézetben - e címet viseli a Balatoni Múzeum szombaton megnyílt tárlata, mely a magyar hadsereg és a lakosság háború élelmezését mutatja

Keszey Ágnes

A vándorkiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese, S. Nagy Anikó és Spekál József nyugállományú ezredes magángyűjteményén alapul – ő mutatta be a tárlaton a szombati megnyitón

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Tejfogyasztás korlátozása, húsok, zöldségek, hadikávé legmagasabb árainak hivatalos megállapítása, liszt-és kenyérjegyek használatának szabályozása, húsvéti tojás festésének eltiltása – ilyen hirdetményekkel is találkozhat a látogató a tárgyi emlék mellett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum összefogásával létrejött vándorkiállításon.

A tárlat a háború egy szeletét mutatja be – így fogalmazott dr. Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megnyitóbeszédében a Muravidéki Nótázók katonadalcsokra, majd Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatójának köszöntője után. Az ezredes emlékeztetett: ha a háborúról beszélünk, akkor nem csak a katonákról kell beszélnünk, hanem arról is, hogy a hátország sem volt optimális helyzetben, hiszen elvitték a férfiakat. Így nem csak a katonák, hanem az itthon maradottak ellátása is problémákat okozott.

A vándorkiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese, S. Nagy Anikó és Spekál József nyugállományú ezredes magángyűjteményén alapul – ő mutatta be a tárlaton a szombati megnyitón
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

– Nem is gondolnánk, miből kellett a háziasszonyoknak fenntartani a családot, milyen áremelkedések voltak, milyen pótanyagokat kellett használni. A lisztet nem csak a fronton keverték a háború első-második évétől, hanem a hátországban is: és nem egy másik liszttel, hanem fűrészporral – mondott példát dr. Kovács Vilmos, Arról is szólt, hogy 1918-ban már napi gond volt a katonák ellátása, a hátországnak erre nem volt kapacitása.

–Gondoljunk erre az időszakra és vonjuk le ebből a tanulságot. Ezt mindenkinek meg kell tennie- így ajánlotta a parancsnok a látogatóknak a június 6-ig nyitva tartó tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában