Kiállítás

2018.03.25. 15:30

A környező természet szépségét adja vissza fotóin a zalalövői Nagy József

A természet szépségét kívánja megörökíteni fotóin Nagy József, akinek első kiállítása a minap nyílt meg a Salla Művelődési Központban. A zalalövői férfi hobbifotósnak tartja magát, ám folyamatosan igyekszik fejleszteni tudását, valamint a technikáját is.

Gyuricza Ferenc

A zalalövői Nagy József 14 éves kora óta rendszeresen fotóz Fotó: Gyuricza Ferenc /Zalai Hírlap

A Balaton, a Vadása- és a Borostyán-tó környéke, egy-egy ritkaságszámba menő csodaszép virág vagy egy idilli természeti környezet – többnyire ilyen és ehhez hasonló témákkal találkozhat a szemlélődő Nagy József április 13-ig megtekinthető tárlatán.

A zalalövői amatőr fotós nem titkolja, elsősorban saját kedvtelésére és örömére készíti a fotóit, a kiállítás megrendezésére is a művelődési központ munkatársai kérték fel.

- Nagy volt az örömöm és a meglepetésem is, hiszen ezt megelőzően csak a közösségi oldalakon keresztül láthatták ezeket a fotókat az ismerőseim – mondja, majd arról kezd el beszélni, hogy gyermekkorában alakult ki a hobbija. 14 évesen kezdett fotózni, az első fényképezőgépe egy Smena 8M típusú eszköz volt, körülbelül tíz éven át használta.

A zalalövői Nagy József 14 éves kora óta rendszeresen fotóz Fotó: Gyuricza Ferenc /Zalai Hírlap

- Akkor még filmre fotóztunk – mondja. – Élt itt Zalalövőn egy fényképész, Völgyi Ferenc, hozzá jártam a képeimet előhívatni. Aztán különböző márkájú kompakt gépekkel dolgoztam. Ma már én is digitális technikát használok, s idővel szeretnék egy komolyabb tükörreflexes gépet beszerezni. Egyelőre az anyagiak tartanak vissza ettől.

Nagy József azt is hozzáteszi, mivel a fotózást sosem tanulta, s még egy tanfolyamra sem járt, ezért folyamatos önképzéssel próbálja fejleszteni a tudását. Ehhez az internetet tartja a legjobb eszköznek, az ott fellelhető szakmai írásokból és filmekből tájékozódik.

- Ami a témáimat illeti, elsősorban a természethez köthetőek – magyarázza tovább. – Nagyon sokat járok kirándulni vagy csak sétálni, s általában ilyenkor szoktam fotózni is. A képeimet többnyire előre megtervezem, vagyis először kimegyek a helyszínre, megnézem, és előre megtervezem, hogy mi legyen az adott fotón. Annak egyáltalán nem vagyok híve, hogy csak vaktában, ide-oda kattintgassunk, szerintem abból semmi jó nem jön ki, nem lesz szép kép. Arra is oda szoktam figyelni, hogy egy-egy fényképen ne legyen túl sok a téma, mert azzal megoszlik a figyelem. Inkább egyetlen dologra fókuszálok, egy-egy jellemző képet ragadok ki a természetből.

Egyik kedvenc témája a Balaton. A kép a Tihanyban címet kapta Fotó: Nagy József

Nagy József kedvenc témája a víz és a vízpart. Rengeteget fotózott a Balaton partján, de a lakóhelyéhez közeli tavaknál, a Vadásánál, illetve a zalalövői Borostyán-tónál is. Ez utóbbiról azt tartja, nincs is nála szebb a környéken, és ezt a fényképeivel is szeretné bizonyítani.

- Vannak még kedvenc helyeim, például a Pacsa-malom környéke, úgyszintén Zalalövőnél, vagy a Krisna-völgy – folytatja. – Egy-egy helyen általában 40-50 képet készítek, s azokból válogatom ki a legjobbakat. A virágokat is szeretem fotózni, azoknál általában makrózom, azaz egészen közelről fotózom le őket. Próbálkoztam a portréfotózással is, nem lett rossz, de azt még tanulnom kell.

A Tavasz a tónál című képe a zalalövői Borostyán-tónál készült Fotó: Nagy József

A fotós azt is hozzáteszi, a hobbija gyakorlásának legnagyobb gátja az időhiány. Mi-után lakóhelyétől távol, Szentgotthárdon, az Opel gyárban, két műszakos munkarendben dolgozik, így nagyon be kell osztania az idejét. Hosszabb távú sétákra általában csak a hétvégén van lehetősége, ám ezt igyekszik kihasználni.

- A feleségem is el szokott ilyenkor kísérni, és ő az első, aki a fotóimat megnézi, tehát ő az első számú kritikus – sorolja tovább a fotós. – Aztán a gyerekek jönnek, két lányom és egy fiam van, rendszerint ők is kifejtik a véleményüket a képekről. Ha valamennyien azt mondják egy fotóról, hogy tetszik nekik, akkor kikerülhet a közösségi oldalra.

Nagy József számára a kiállítás új lehetőségeket és új élményeket is kínál. A visszajelzések így sokkal személyesebbek, s ezt még szoknia kell. Egyelőre nem gondolkodik azon, hogy más településen is bemutatná képeit, ha azonban felkérést vagy meghívást kap, azt szívesen elfogadja.

- A fotózást mindenképpen szeretném folytatni, és igyekszem fejleszteni is magam – mondja terveiről. – Jelenleg a képek szerkesztését tanulmányozom, az élességállítás utólagos lehetőségét és a színek korrekcióját. Ezek olyan alapvető dolgok ma már, amivel a hobbifotósoknak is tisztában kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában