Képeken a pálos mindennapok

2018.03.17. 15:00

A kiállítás végleg az egykor pálosok lakta településen, Iharoson marad

Állandó kiállítás nyílt a pálos rend történetéről és mindennapjairól a településen a szintén pálos szerzetesről elnevezett Gyöngyösi Gergely Kiállítóházban.

Horváth-Balogh Attila

A kiállítás egyik tablóképét mutatja Horváth Győző, aki elmondta: a pálosok életét, napjait bemutató anyag azért maradhat, mert a rend újabbat készíttetett helyette Fotó: A szerző

Minderről Horváth Győző, a somogyi, de a zalai megyehatárhoz közeli település polgármestere számolt be.

A kiállítás egyik tablóképét mutatja Horváth Győző, aki elmondta: a pálosok életét, napjait bemutató anyag azért maradhat, mert a rend újabbat készíttetett helyette
Fotó: A szerző

– Immár 10 éve, hogy újra élő kapcsolatunk van a pálos renddel, s hála Istennek, az együttműködés egyre gyümölcsözőbb – bocsátotta előre Horváth Győző. – Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jövőre mi rendezhetjük meg a pálos múlttal rendelkező települések találkozóját – mivel nálunk is jelen volt a pálos rend. Azt szerettük volna, hogy e tény a mindennapok részévé váljon. Ezért 2012-ben, amikor az előző pálos tartományfőnök, Bátor Botond felszentelte a felújított polgármesteri hivatalunkat, arra kértük, segítsen nekünk ebben. A vele folytatott beszélgetés nyomán a régi tűzoltószertárból (mely időközben feleslegessé vált, hiszen az önkéntes tűzoltóegyesület itt megszűnt) kiállítóházat alakítottunk ki, az épületbelsőt a közfoglalkoztatás keretében felújítottuk, s Gyöngyösi Gergely pálos szerzetesről, történetíróról neveztük el. A most is megtekinthető, táblaképekből álló kiállítás egyszer már volt nálunk, de nemrég kiderült: végleg maradhat.

Továbbá jelezte: az anyagot bővíteni kívánják a somogyi-zalai pálos helyeket bemutató adatokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában