Hagyomány

2018.03.26. 16:30

Hímes tojásokból nyílt tárlat Keszthelyen

Viaszolt, karcolt, azsúrozott, népi motívumokkal díszített tojások - öt alkotó művei láthatóak a Népművészeti Alkotóházban.

Keszey Ágnes

A Népművészeti Alkotóház kiállításán látható hímes tojásokat mutat Szücs Nikoletta

Határon belüli és túli tájegységek hagyományos motívumkincsével és technikáival készült hímes tojásokkal ismerkedhetnek a látogatók a május 6-ig nyitva tartó tárlaton.

A Népművészeti Alkotóház kiállításán látható hímes tojásokat mutat Szücs Nikoletta

– A Gencsapátiban született Csízy Istvánné karcolt tojásokat készít, szülőfalujából származó mintákkal díszít, ott a naturális virágmintás karcolt tojás volt a jellemző. Kovács Zoltánné viaszol és azsúroz is: ezzel a technikával általában a keményebb héjú libatojásokat díszítették. Mármarosi Mária hagyományos viaszolt technikával alkot, a legkülönbözőbb népi motívumokkal. Simon Katalin előszeretettel alkalmazza a gyimesi motívumokat, Bicsérdiné Bujtor Katalin tojásokat hagymahéjjal festi, legfőképpen az életfamotívumokat használja és a tulipánok is utalnak a nép hagyományokra ő is karcolással díszit – mutatta be a tárlatot a Népművészeti Alkotóházat működtető Zala Megye Népművészetéért Alapítvány munkatársa.

Május 6-ig látogatható a kiállítás

A tárlatot szombaton megnyitó Bordácsné Kishonti Erika gondolatait felidézve arról is szólt, hogy a hagyományos díszítőelemek zöme virág-és geometrikus minta. Azt is megtudtuk, hogy Keszthelyen és környékén a viaszolt tojás volt a leggyakoribb, de karcolással is díszítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában