Hevesi Sándor Színház

2018.03.29. 11:30

Czegő Teréz Gobbi Hilda-életműdíjat vehetett át Zalaegerszegen

Felemelő hangulatú nézőtéri vastaps közepette adták át kedden késő este, az aznapi színházi előadás után a Gobbi Hildáról elnevezett életműdíjat Czegő Teréz színművésznek, a Hevesi Sándor Színház tagjának.

Arany Horváth Zsuzsa

Czegő Teréz középen, körülötte kollégái: Kiss Ernő, Barsi Márton, Ecsedi Erzsébet, mögötte Kátai Kinga, jobbra Hegedűs D. Géza Fotó: P.U./Zalai Hírlap

A Gobbi Hilda-díjat a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK alapította 2001-ben, a színészek erkölcsi megbecsülése és a társadalmi rangjának emelése céljából, a pályájuk delén túl lévő színészek számára.

Czegő Teréz középen, körülötte kollégái: Kiss Ernő, Barsi Márton, Ecsedi Erzsébet, mögötte Kátai Kinga, jobbra Hegedűs D. Géza Fotó: P.U./Zalai Hírlap

A MASZK Országos Színészegyesület 1990 elején alakult Magyar Színész Kamara néven. Célja a magyar színésztársadalom tagjainak összefogása, céljaik érvényesítése.

- Igazi szépséges hölgy és színésznő Czegő Teréz, ez a szerep is gyönyörűen áll neki, csodálatos embert ismertem meg benne – mondta lapunknak a díjátadó előtt, a Szent Péter esernyője című darab szünetében Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, a MASZK elnöke, aki nemcsak a Gobbi Hilda-díj átadása okán érkezett Zalába, de itt Zalaegerszegen olvasta fel a keddi színházi világnap üzenetét. (Ez évben 70 éves a Nemzetközi Színházi Intézet, ebből az alkalomból öt földrész öt alkotóját kérték fel az világnapi üzenet megfogalmazására. Az európai üzenetet Simon McBurney írta, aki 1983-ben alapította Londonban a világhírűvé vált Théâtre de complicitét.)

Előadás után adták át a díjat

A darab végén aztán Besenczi Árpád igazgató, az előadás szereplője állította meg a tapsot, hogy színpadra szólítsa Hegedűs D. Gézát. Ő olvasta fel a Czegő Terézről, illetve a művészi életpályájáról szóló laudációt.

- Azokat keressük ezzel a díjjal, akikre az állami adminisztráció eddig nem gondolt, s a nagy köszönet mellett további inspirációnak szánjuk – tájékoztatott Hegedűs D. Géza, így folytatva: „több évtizedes teljesítményt ismerünk el.”

Czegő Teréz 48 éve áll Thália szolgálatában, 30 évet Zalaegerszegen töltve. Több mint 50 szerepben láthatta a zalai közönség, köztük egy monodrámában, amellyel Erdélybe és Svédországba is eljutott. Hivatásában a szép magyar beszédre, a magyar kultúra közvetítésére tette fel az életét határon innen és túl. A díj nem pályaösszegzést jelent, hanem szeretetteljes ösztönzést a további feladatokhoz, hallhattuk az indoklásban.

Czegő Teréz köszönetet mondott a nézőknek is

A díjra a társulatoktól kér ajánlást a MASZK, így volt ez Czegő Teréz esetében is. A művésznő ezért a köszönetét a színház vezetésének tolmácsolta, de a frissen átvett díjjal és a virágesővel a kezében köszönetet mondott a publikumnak is: „Önök nélkül ez nem jöhetett volna létre”.

A 17 éve alapított díjat eddig Réti Erika, Rácz Tibor, Papp János, Barkó György, Pándy Lajos, Gyimesi Pálma, N. Szabó Sándor, Láng József Makay Sándor, Szatmári Liza, Sebestyén Éva, Turgonyi Pál, Kenderesi Tibor, Marik Péter, Szilágyi István, Mednyánszky Ági és Péter Gizi kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában