Könyvbe gyűjtené élményeit

2018.03.04. 10:00

Csicsek Anna vonattal utazhatta be szinte egész Európát

A lokálpatrióta írónő, Csicsek Anna vonattal járta be szinte egész Európát. Utazásainak élményeit papírra vetette, a kirándulások anyagából útirajzok készültek, ám ezek az írások egyelőre egy mappában összefűzve „pihennek”. Remélhetőleg ez nem sokáig lesz így, ugyanis a szerző azt fontolgatja, hogy az izgalmas sztorikkal gazdagon átszőtt élményeket kötetbe rendezi. Ebben van tapasztalata, hiszen a vasúti történeteket korábban egy csokorba gyűjtötte.

Benedek Bálint

Csicsek Anna érdekes beszámolói egyelőre még egy mappában „pihennek”, de talán már nem sokáig... Fotó: Szakony Attila

Túlzás nélkül kijelenthető: Anna szíve a vasútért dobog. Ez érthető, hiszen egész életét a közösségi közlekedéssel foglalkozó cégnél töltötte.

- Édesapám mindig örömmel mesélt a munkájáról, így az érettségit követően a vasúti adminisztráción kezdtem el dolgozni, majd új kihívásokat keresve vasútépítő és pályafenntartó technikus lettem – fogalmazott a hölgy. – Ezután többféle beosztásban dolgoztam a sínek mellett, de végleg elszakadni soha nem tudtam. Ezért nyugdíjasként egy kolléganőmmel már a dolgozóknak járó ingyenes utazási lehetőséget vettük igénybe.

Csicsek Anna érdekes beszámolói egyelőre még egy mappában „pihennek”, de talán már nem sokáig...
Fotó: Szakony Attila 

Csicsek Anna korábban is, ha tehette, felkerekedett, hogy felfedezze a tágabb környezete nevezetességeit.

- Írni gyerekkorom óta szeretek, ezért különösen jó érzés volt, amikor az édesapám igazi vasúti történetei megjelentek egy könyvben – mesélt tovább. – Most viszont elérkezett az idő, hogy európai útjaimat dolgozzam fel. Először még 1978-ban indultunk kirándulni, ám a mai napig is imádjuk a saját szervezésű túrákat, hiszen ilyenkor nem kell másokhoz alkalmazkodni. Gyakran előfordult, hogy az éj leple alatt indultunk el, ilyenkor megspóroltunk egynapi szállást, bár a zötykölődő szállás nem volt éppen ötcsillagos elhelyezés.

Annát és barátnőjét viszont jobban érdekelték a különféle kultúrák. Olyan helyekre jutottak el például Olaszországban, ahová nem járnak a magyarok, nincs turistatömeg. A felfedezéseket követően rendszerint többoldalas, izgalmas és minden részletre kiterjedő írások születettek. Ezek még az elhangzott diskurzusokat is tartalmazzák, egyszóval kivételes útirajzok.

- Az egyedi leírásokon keresztül talán azok is új élményeket kaphatnak, akik sokat utaznak – tette hozzá. – Az utazni vágyók viszont képzeletben élhetik át a túrákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában