Muravidék

2018.01.23. 11:11

A kultúra része a magyar nóta

A magyar nóta éppúgy a kultúránkhoz tartozik, mint az irodalom, a képzőművészet vagy a zene bármely másik ága – hangzott el a muravidéki településen, Radamoson még szombaton megrendezett nótadélután megnyitóján.

Gyuricza Ferenc

A helyi népdalkör a radamosi színpadon

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szabó Mária, a helyi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület elnöke többek között ezért is tartja kiemelten fontos feladatnak a nóták megőrzését, továbbadását.

Az egyesület e cél érdekében szervezte meg immár harmadik alkalommal azt a magyar nótákra felépített zenés találkozót, amelyre olyan muravidéki és magyarországi dal- és nótaköröket hívtak meg, amelyek repertoárjában megtalálhatók a magyar nóták is.

Az arany minősítéssel rendelkező helyi népdalkör mellett a domonkosfai és csentei népdalkör, a sárhidai dalkör, a muraszombati Magyar Baráti Kör népdalcsoportja, valamint a rédicsi Vörös István és zenekara működött közre.

A helyi népdalkör a radamosi színpadon
Fotós: Gyuricza Ferenc

Szomi Ilona, a helyi népdalkör vezetője szerint a falusi emberek régen nagyon sok nótát ismertek, ám ezek jelentős része mára már feledésbe merült. Azok száma is egyre kevesebb, akik tudnak nótázni – leginkább az idős generáció tagjai vannak ennek birtokában -, így mindenképpen van létjogosultsága a szombatihoz hasonló programoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában