Irodalom

2018.01.09. 12:00

Interaktív kiállítás a Pál utcai fiúkról Zalaegerszegen

Mi lehetett Bokáék zsebében? Hogy nézett ki a grund? Hol volt pontosan Pesten a Pál utca?

Arany Horváth Zsuzsa

Gergán Eszter mellett Salamon Márk vesz üveggolyót a falra akasztott zsákból, Perecz Mátyás pedig a fiúk levelét olvassa. A paraván alján Szanyi Péter 2007-ben a Józsefvárosban avatott Einstand című szobrának a képe

Fotó: Katona Tibor

Számos hasonló kérdésre ad választ a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, amely a Minden, amit eddig nem tudtál A Pál utcai fiúkról címet viseli, s a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban látható a tervek szerint január végéig.

A tegnapi tárlatmegnyitó előtt Kiss Gábor, a megyei bibliotéka igazgatója idézte fel a résztvevő Ady-iskolások számára Molnár Ferenc világhírű művének keletkezéstörténetét, majd részlet hangzott el a regényből készült, s a Vígszínházban látható azonos című musicalból, a kivetítőn pedig felvillant néhány kocka a sokak által ismert, s nemrég felújított amerikai filmből is.

Az igazgató felidézte Békés Pál író élményét is, aki a japán császárnéval találkozva megtudta, az uralkodó feleségének kedvenc olvasmánya A Pál utcai fiúk. Molnár Ferenc egyébként 1878. január 12-én született, így ezekben a napokban 140. évfordulóra is emlékezhetünk. Édesapja nagy tiszteletben álló orvosként Gustav Eiffel háziorvosa volt a francia mérnök budapesti tartózkodása idején.

Gergán Eszter mellett Salamon Márk vesz üveggolyót a falra akasztott zsákból, Perecz Mátyás pedig a fiúk levelét olvassa. A paraván alján Szanyi Péter 2007-ben a Józsefvárosban avatott Einstand című szobrának a képe
Fotós: Katona Tibor

A könyvtár olvasótermében elhelyezett paravánokon megelevenedett Molnár Ferenc élete, aki Neumann Ferencként látta meg a napvilágot, majd 1939-ben emigrált Magyarországról, végül New Yorkban élt, s ott halt meg 1952-ben.

A Pál utcai fiúk története kapcsán kiderült, a szerző a barátairól mintázott néhány alakot, akikkel együtt gyerekeskedett a Józsefvárosban. Így például a Pásztorok megrajzolásahoz Pásztor (Pikler) Árpád (1877-1940) szolgált mintaként, aki maga Muzi címmel írta meg élményeit.

A diákok az ismeretek birtokában tesztet tölthettek ki a könyvtárban, a kiállítás egyes elemeit pedig mobiltelefonos kóddal tekinthették meg, ekképp interaktív játékká vált a tárlatlátogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában