Zene

2018.01.22. 12:00

Fiatal vezető került a kanizsai „orffosok” élére

Bücs Angéla nyugdíjba vonulásával már az ifjú szaxofon tanár, Fekete Melinda irányítja a sikeres Orff Ütőegyüttest.

Benedek Bálint

Az Orff Ütőegyüttes még mindig egy vidám család. Fekete Melinda (balról) sokat tanult elődjétől, Bücs Angélától

Fotó: Szakony Attila

- A nyugdíjazásomban sajnos az egészségi állapotom döntő érv volt, mégis szerencsésnek tartom magam, hiszen megadatott, hogy negyven év munka után pontot tehettem az élet egy szép szakaszára – fogalmazott Bücs Angéla.

- Néhány lelkes fiatallal 24 évvel ezelőtt ismeretlen terepre tévedtünk, amikor megalapítottuk az együttest. A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola Baráth Zoltán igazgatóval együtt az évek alatt sok lendületet és támogatást adott. A különleges xilofonos koncertjeinkkel előbb megnyertük a várost, aztán a megyét, az országot és végül külföldi meghívásokban is volt részünk.

A híres német zenetanár, Carl Orff képlete egyszerű: az emberi beszéd ritmusával, a mozgás, a pantomim, a tánc, a zene segítségével sokoldalúan, játékos formában fejleszti a személyiséget.

- Örülök, hogy egy fiatal, lendületes, s ambiciózus művésztanár lett az utódom – tette hozzá Angéla.

- A beavatás a nyári, szécsiszigeti Orff táborban megtörtént, mert az új tagokat hagyományos szertartással fogadjuk be a családba. Átadtam az életem munkáját, a komoly hangszerállományt, egy szekrényt, tele kotta átiratokkal, amelyeket az évek során gyűjtöttem, írtam és segítő kollégáim hangszereltek. Úgy gondolom, hogy ez jó útravaló egy kezdő vezetőnek.

Bücs Angéla úgy érzi, utódjában, Fekete Melindában megvan az empátia, a kedvesség és odafigyelés, ami elengedhetetlen.

- A gyerekek új vezetőjüket az első perctől kezdve elfogadták és szeretik, már három sikeres szereplésen túl vannak – mesélte. – Természetesen segítek, jólesik lenyomni a kuckónk kilincsét, s újra beleszagolni a levegőbe, hisz’ bevallom a szívem egy darabja örökké a zenekaré marad. Ha egy kicsit magányos vagyok, előveszem azt a dunsztos üveget, amit a gyerekektől kaptam a búcsúkoncerten. A belérejtett gondolatok felérnek egy vallomással.

Az Orff Ütőegyüttes még mindig egy vidám család. Fekete Melinda (balról) sokat tanult elődjétől, Bücs Angélától
Fotós: Szakony Attila

A bánokszentgyörgyi Fekete Melinda teljesen új kihívással találta szembe magát, a tanulmányai során ugyanis kizárólag fúvós hangszerekkel találkozott.

- A kanizsai zeneiskolában furulyáztam, bár a gimnáziumot a Batthyányban kezdtem, de végül egy fővárosi zeneművészeti szakközépiskolában érettségiztem – mesélte Melinda. – Innen Debrecenbe vezetett az utam, ahol a zeneművészeti egyetem elvégzése után szaxofonművész tanári diplomát szereztem. Szolnokon három, Csurgón egy évet tanítottam, majd innen visszataláltam Kanizsára. Mivel nagyon szeretem az új feladatokat, örömmel mondtam igent a felkérésre, s rendkívül hálás vagyok a zeneiskola vezetésének, hogy ezt a kivételes feladatot, az Orff Ütőegyüttes vezetését rám bízták.

Sőt, a fiatal, dinamikus pedagógus a szaxofon tanítást is gőzerővel folytatja. Már előfordult, hogy újdonsült tanítványaival újfajta frissességet és színt csempésztek az Orff dallamok közé, amikor közösen léptek fel.

- Angéla kivételes lendülete, pezsgése nagy erőt ad, biztosan megőrizzük azokat az értékeket, amiktől ez az együttes ennyi sikert ért el, de nyitott vagyok az újdonságokra is – fűzte hozzá Melinda. – A mai napig gyakran magamra zárom a terem ajtaját, gyakorolok, hogy tovább tökéletesítsem a tudásomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában