Novella

2017.10.29. 11:00

Kávészünet közben is kézbe lehet venni a könyvet

Kanizsai József író több olyan novellát írt, amelyek elolvasása mindössze néhány percig tart.

Szabó Zsófia

Kanizsai József

Fotó: Gergely Szilárd

Annak idején nem biztatott senki, hogy írjak. Később, felnőttként, amikor közterület-felügyelőként dolgoztam Zalakomárban, olykor-olykor írtam rövid történeteket, melyek rendszerint a fiókba kerültek. Azonban a helyi idősek otthona egyik ápolónője, aki tudta, irkálok, elkérte néha a novelláim, hogy felolvassa a gondozottjainak.

Ezt mesélte Kanizsai József, aki az elmúlt évek során több könyvet adott ki. A hobbiíró a közelmúltban egyszerre három kötettel örvendeztette meg az olvasóit.

– Nagy út mindez ahhoz képest, hogy alig négy évvel ezelőtt látott napvilágot nyomtatásban az első munkám, a Kanizsai Antológiában – mondta. – A novellámat elolvasta Lovag Kanizsa József , a Krúdy Kör titkára, a Magyar Kultúra lovagja, ismert író szaktekintély, aki biztatott a folytatásra.

Hamarosan új írásom jelent meg, önálló kötetben, amit az egykori Gulag-fogoly édesapám tiszteletére írtam, Igazság a múltban címmel – részletezte Kanizsai József. Ahogy azt is: újabb írások születéséig nem telt el sok idő. Azóta több könyvet publikált.

– Mondhatni, legfrissebb, a Kanizsai Pillanatok képgyűjtemény nem csak jómagam, sokak munkája – részletezte az író. – Több, mint kétszáz fotó található benne a városról, jeles, helyi személyekről, sportolókról, művészekről. A képeket kedves ismerőseim közbenjárásával, segítségével sikerült összegyűjteni. E dokumentumban a felvételek a beszédesek, szöveg csak kevés található benne. Ellenben a Levekkel, ami újkeletű novelláskötet.

Kanizsai József
Fotós: Gergely Szilárd

Életírta történetek és versek is vannak benne, bár költőnek nem tartom magam. Előbbi sztorik viszont nem velem, hanem a nagybetűs életben, hozzám közel álló emberekkel történtek meg. Nem nagy lélegzetvételű, rövid, önálló írásokról van szó, vegyes témában: sci-fi, pikáns és bűnügyi írásokat is tartalmaz. Bár A szürkében is a sokszínűségre törekedtem, ami egy hangoskönyv. Voltaképpen a kényelem és a rossz látásom szülte ezt a lemezt – nevetett Kanizsai József. – Sokszor hívnak szerzői estekre, kötetbemutatókra: rossz a szemem, emiatt nehezen látom a sorokat. Ezért rögzítettük adathordozóra az írásokat, már másodjára.

Korábbi könyveimben szereplő novellák, versek szerepelnek a lemezen. A benne lévő történeket Horváth István és Baj Bianka Radnóti-díjas versmondók tolmácsolják, Kollonay Zoltán zongoraművész zenei kíséretében – összegezte Kanizsai József. Elárulta: nem tette le a tollat a friss „könyvcsokor” után, jelenleg is új könyvön dolgozik. A semmi peremén megírása azonban nagyjából két esztendőt vesz igénybe…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!