Zene

2017.09.30. 16:00

Ünnepi barangolás a régi zene világában a 40 éves Musica Antiqua Együtessel

Lágy dallamok, harmónia, látványos reneszánsz kosztümök, korhű hangszerek, tehetséges ifjú zenészek és elhivatott hagyományőrzés. Mindez a régi zene köré fonódva, immár négy évtizede.

Varga Lívia

A Musica Antiquának az elmúlt négy évtizedben nyolc CD-je és egy kazettája jelent meg, néhány éve elnyerte a Zalai Prima Díjat, s a közelmúltban beválasztották a Hévízi Értéktárba is. Középen Varga Endre művészeti vezető, a jobb szélen a zenekar legrégebbi tagja, Holczerné Szabó Ágnes, mellette Balázs Árpádné Fotó: Musica Antiqua Együttes

Ma este ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját a hévízi városi sportcsarnokban a Musica Antiqua Együttes.

 

A nagyszabású jubileumi koncerten zenében mesélnek az elmúlt négy évtizedről, felelevenítve a legfontosabb pillanatokat. Ehhez egykori tagokat is hívnak, akik az együttesből kinőve elismert művészekké váltak, a díszvendég pedig Etienne De Winne belga zeneszerző lesz, erre az alkalomra írt Hévíz szvit című művének az ünnepi hangversenyen lesz az ősbemutatója. S ott lesz a jubileumon Zala megye és Hévíz díszpolgára, az alapító Adorján József címzetes igazgató, karnagy is, aki 1977-ben a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból hozta létre az azóta is egyedülálló, régi zenét játszó ifjúsági zenekart, amelynek jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonósok hangszínének keveredése adja.

S hogy miért épp a furulya? Mert a könnyen beszerezhető hangszereken gyors eredményeket tudtak elérni a gyerekek, mesélte az alapító egy korábbi beszélgetésünkkor. És valóban: 1979-ben már a rádióban szerepeltek, s innen nem volt megállás. A zenekar, amely „meggyőző játékának köszönhetően” a német Moeck hangszergyártótól ingyen, nemes fából készült hangszereket kapott, egészen a döntőig jutott az 1983-as Ki mit tud?-on. A megmérettetés országos hírnevet eredményezett, s több rádiós és televíziós felvétel követte bel- és külföldön.

A Musica Antiquának az elmúlt négy évtizedben nyolc CD-je és egy kazettája jelent meg, néhány éve elnyerte a Zalai Prima Díjat, s a közelmúltban beválasztották a Hévízi Értéktárba is. Középen Varga Endre művészeti vezető, a jobb szélen a zenekar legrégebbi tagja, Holczerné Szabó Ágnes, mellette Balázs Árpádné Fotó: Musica Antiqua Együttes

– Akkoriban nem volt hagyománya a furulyával játszott klasszikus zenének, olyannyira, hogy kotta sem volt, így hallás után jegyeztem le a barokk, reneszánsz és modern muzsikákat – idézte fel Adorján József tanár úr. – Felfigyelt ránk a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA is, ’85-ben a szervezet ajánlásával jutottunk ki Belgiumba, a 33. Nemzetközi Ifjúsági Zenekari Találkozóra, ahol dicsérettel megtoldott első helyet ítélt oda nekünk a zsűri. Ez Magyarországon teljesen egyedülálló eredmény volt, ilyen volumenű dolgokat egyetlen nagy hírű zeneiskola sem tudott produkálni. A belga szereplés meghozta számunkra a nemzetközi elismerést is.

Ez után számos külföldi – egyebek mellett német, francia, angol, svájci, svéd – fellépés következett, és a Musica Antiqua művészbarátokat is hozott: Ránki György darabot írt számukra, s a zenekar patrónusa volt Petrovics Emil zeneszerző is.

Megalakulása óta közel száz tehetséges fiatal zenész bontogatta szárnyait az együttesben, amely most húsz tagot számlál.

Adorján József 1997-ig vezette a zenekart, a karmesteri pálcát akkor, kereken húsz éve, Varga Endre kezébe adta át. A hangverseny tehát kétszeres jubileum. Erre az alkalomra egy dupla CD jelenik meg, amelyben összegzik az elmúlt négy évtizedet. Az egyiken Adorján József felvételei hallhatók, a másik Varga Endre együttesbeli tevékenységét öleli fel.

Mi az, ami a kezdetek óta állandó, s miben változott a Musica Antiqua, tettük fel a kérdést a művészeti vezetőnek.

– Immár negyven éve követjük a hagyományokat, az együttes legfontosabb feladata a barokk és reneszánsz, ezen belül kiemelten a régi magyar zene ápolása, átörökítése a fiatalokra, hogy ők is megtapasztalják ennek a szépségét – fogalmaz Varga Endre. – Ezzel együtt a repertoárunk folyamatosan változik, s vannak olyan fellépéseink, turnéink, amelyekbe táncosokat, énekeseket, gólyalábasokat is bevonunk, így lesz ez a jubileumi koncerten is. Ezek a performance-előadások mindig nagy sikert aratnak. S alkalmi projektként volt olyan, hogy modern, dance stílusú alapra helyeztük a régi zenét.

A hagyományoktól azonban sosem szakadnak el, hiszen ezek továbbvitele a küldetésük.

– Bár vannak más projektjeim is, zenei munkásságomban központi helyet foglal el a Musica Antiqua, energiáim nagy részét erre fordítottam és fordítom – hangsúlyozza Varga Endre. – Fő feladatom, hogy a zenekar utánpótlásbázisát kineveljük. Ebben nagy segítségemre van Balázs Árpádné furulyatanár, jó ideje az ő kezei közül kerülnek ki az együttes tagjai. Tanítványai a legjobbak között vannak országos, sőt, nemzetközi szinten is.

Ennek köszönhetően a furulyaművészetben Hévíz vezető szerepet tölt be a régióban.

Az eredmények mögött tehát csapatmunka áll, hangsúlyozza a művészeti vezető, akinek irányítása alatt egyebek mellett Zalai Prima Díjat, miniszteri elismerő oklevelet és több helikoni arany minősítést kapott a zenekar.

– A Musica Antiqua az egyik legrégebbi egyesülete a térségnek – emeli ki Varga Endre –, így mindannyiunk kötelessége ápolni és továbbvinni a hagyományt. A jubileum pedig kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a hévízi kincsre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában