Gyújts tüzet a szívekben!

2024.05.27. 09:30

Kántorok hangversenye a zsinagógában

Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, azaz a volt zsinagógában a Holokauszt 80 emlékév keretében "Gyújts tüzet a szívekben!" címmel rendezett kántorkoncertet a zalaegerszegi zsidó hitközség május 26-án vasárnap 17 órai kezdettel.

Arany Horváth Zsuzsa

Fellegi Balázs operaénekes, Fekete László, dr. Nógrádi Gergely, Rosenfeld Dániel Imre főkántor és Neumark Zoltán zongoraművész a volt zalaegerszegi zsinagóga, ma Városi Hangverseny és Kiállítóterem bejáratánál a koncert előtt

Fotó: AHZS

A koncerten Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora, dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora, Fellegi Balázs operaénekes, Rosenfeld Dániel Imre, a zalaegerszegi zsidó hitközség főkántora énekelt. A koncertet prof. Dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke és Virágh Judit, a zalaegerszegi hitközség elnöke nyitotta meg. Grósz Andor felidézet Zalaegerszeg veszteségét, melyet a holokauszt népirtása miatt szenvedett el, de az aznapi, 2000 éves múltra visszatekintő ünnephez, a Lag Baomerhez igazítva szavait azt mondta, a zsidókat segítő embermentők bizonyítják, a legsötétebb időkben sem hal ki a remény és az emberség, az emberi lélek a akkor is képes meglátni a fényt. 

Miután Virágh Judit bemutatta a fellépő művészeket, a műsor első felében a veszteségre való emlékezéshez illő kompozíciók hangzottak fel. Dal szólt a krakkói gettóról, a jiddis dalkeretbe foglalt őszi ünnepekről, hallató volt Rossini Mózes című operája és a 18. Zsoltár ihlette feldolgozás, Ravel Kaddisa, a holokauszt metaforájává vált, továbbá a borjú kiszolgáltatottságáról megemlékező ének,  Sholom Secunda  Dona, Dona  című szerzeménye. 

A kántorrepertoár egyik legnehezebb duettjét Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely énekelte, de ráismerhetett a nézőteret megtöltő közönség a Nabucco kórusáriájára is. Az estet közismert, életigenlő dalok zárták, melyekbe a hallgatóság is bekapcsolódott. Virágh Judit, a szervező hitközség elnöke köszönetében jelezte, jövőre is megrendezik a kántorok koncertjét Zalaegerszegen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában