Reformer volt, aki megújította a színházat

2024.05.06. 17:30

Hevesi Sándorra emlékeztek Nagykanizsán

A 151 évvel ezelőtt Nagykanizsán született Hevesi Sándorra emlékeztek a róla elnevezett HSMK-ban hétfőn. Műsort a rendező nevét viselő Hevesi-iskola diákjai adtak.

Benedek Bálint

A 151 évvel ezelőtt Nagykanizsán született Hevesi Sándorra emlékeztek a róla elnevezett HSMK-ban

Fotó: Szakony Attila

Elsőként a HSMK intézményvezetője, Koros Eszter méltatta Hevesi Sándort. Beszélt élete fontosabb pillanatairól, megemlítve azt, hogy szülővárosában méltóképp adóznak az emléke előtt.

Hevesi Sándor mellszobrának koszorúzása
Főhajtás a HSMK-ban. Hevesi mellszobrát Szabó Erzsébet, Balogh László és Kovácsné Mikola Mária koszorúzta meg
Fotó: Szakony Attila

Hevesi Sándor megújította a színházat

– A május 3-ai születésnapjához közeli időpontban Hevesire, Nagykanizsa egyik legnagyobb szülöttére, a drámaíróra, a rendezőre, a műfordítóra, a kritikusra és a Nemzeti Színház híres vezetőjére emlékezünk – mondta Balogh László polgármester. – Hevesi volt az a kiváló rendező, színházi vezető, aki Shakespeare drámáit már modern formában mutatta be a magyar színházakban. Reformer volt, aki megújította a színházat. Ő alkalmazta Magyarországon először Gordon Craig és Sztanyiszlavszkij rendezési elképzeléseit, melyek máig érvényben vannak az egész világon, lényegük, hogy a színész azonosul a szerepével. Ő vezette be a színházi bérletrendszert, és olyan akkori kortárs fiatal magyar és nemzetközi szerzők műveit rendezte, akik ma már világhírűek.

A városvezető hozzátette: ezért támadták is, Jászai Mari például a szövegkönyvet vágta hozzá egy előadás előtt. De a lényeg, hogy egész életében az elhivatottság, a színház és a magyar kultúra iránti elkötelezettség jellemezte őt. Élete és munkássága pedig arra tanít, hogy a tehetség a kitartó munkával és hittel ötvözve a világhírig vihet, természetesen Nagykanizsáról is.

A Hevesi-iskola tanulói is megemlékeztek a névadóról

Ezt követően a tavaly fennállásának 40 éves évfordulóját ünneplő Hevesi-iskola tanulói adtak műsort, majd Balogh László, valamint Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgatója és Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ vezetője megkoszorúzta Hevesi Sándor mellszobrát. A műsor folytatásában az érdeklődők megtekinthették a gyerekek által készített rajzokat, majd átadták a Hevesi Sándor vers- és prózaíró pályázat díjait.

Eredmények

Vers. 3-4. évfolyam: 1. Juhász Dániel (Csúszka című költemény) Nagykanizsa Kőrösi-iskola, 2. Takács Ádám (Természetben) Zalakaros Móra, 3. Bekő Dániel (Fecskék háborúja) Nk. Rozgonyi, Horváth Adél Enikő (Lizi) Nk. Péterfy. 5-6. évf.: 1. Molnár Anna (Mesevilág) Nk. Péterfy, 2. Kereszturi Hanna (A két lány útja) Nk. Inkey. 7-8. évf.: 1. Marton Lili Kincső (Bizalom), 2. Szalai Rebeka (Az igazi csoda) mindketten Nagyrécse, 3. Gőbölös Lolita (Színkavalkád) Zkar. Móra.

Próza. 3-4. évf.: 1. Takács Ádám (A varázskódex története) Zkar. Móra, 2. Peti Petra (Zolika álma) Nk. Péterfy, 2. Magyar Szófia (A napló) Zkar. Móra. 5-6. évf.: 1. Ziegler Márton (Joe cica kalandjai 3.) Nk. Péterfy, 2. Hajmási Adrienn (Az aranyfésű) Zalaszentbalázs Petőfi, 3. Borsos Hanga Virág (Húsvéti hangulatban) Nk. Péterfy. 7-8. évf.: 1. Fejes Sára (Az éjszaka és a fény) Zalaszentbalázs Petőfi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában