Ízek találkozása a gasztro-piactéren

2024.05.10. 11:00

A „13 SÉF” Egyesület a helyi termékekre akarja ráirányítani a figyelmet

Piactér címmel az „ízek találkozását” kínálja majd őszindító programjával a Hévíz térségében ténykedő mesterszakácsokat tömörítő „13 SÉF” Egyesület. A látványos gasztroeseményen több mint 20 őstermelő minőségi portékáival is megismerkedhetnek a látogatók az alsópáhoki focipálya mellett.

Péter B. Árpád

A térség minőségi alapanyagai sokakat inspirálhatnak főzésre

Fotó: PBÁ

A Kolping Hotelben tartott egyeztetésen részt vettek a gazdálkodók és a közreműködő szakácsok, Farkas Bálint, a „13 SÉF” Egyesület elnöke pedig arról beszélt, a program csúcspontja az örömfőzés lesz, amely során helyi alapanyagokból készülnek majd ételek a séfek, illetve vendéglátóipari iskolák növendékeinek közreműködésével. Mint mondta, a szeptember 7-i rendezvény a szakmai együttműködést, az utánpótlásnevelést és a helyi termelők támogatását egyaránt szolgálja. A vendégek pedig élményekkel gazdagodhatnak, és természetesen kóstolhatnak is.

– Képzeljünk el egy piacot, ahol a különböző helyi termelők kínálják a portékáikat: a fürjtojástól és a marhahústól kezdve a zöldségeken, mézen keresztül a lekvárig, sajtig, kenyérig. S „rajzoljunk” melléjük séfeket, akik ezekből a termékekből ételeket készítenek, természetesen egy-egy szakács mondjuk két-háromfélét felhasználva. Mindebből pedig a látogatók kóstolhatnak – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Farkas Bálint.

Farkas Bálint: Ez a nap az alapanyagokról és a szakmáról szól
Fotó: PBÁ

A látogatók a program során hasznosítható ötleteket nyerhetnek egy-egy alapanyag felhasználását, elkészítését illetően, hiszen például a „lekvárt nemcsak kenyérre lehet kenni, vagy beletenni egy süteménybe, hanem vadételekhez is használhatjuk”. A séfek szakmai tanácsai, praktikái a gazdálkodókat és a látogatókat egyaránt segíthetik, tette hozzá az elnök.

– Célunk, hogy felkutassuk, megismerjük azokat a termelőket, akik kiszolgálják a környékbeli szállodákat, éttermeket, kicsi motivációt, inspirációt, ötletet adva nekik, mivel tudnák bővíteni portékáik sorát. Ehhez egy séf tapasztalata, tanácsa jól jöhet. Ezzel pedig akár újabb termékköröket fedezhetnek fel, s persze magukra irányíthatják a szakácsok figyelmét – mondta Farkas Bálint, hozzátéve: ez a nap az alapanyagokról és a szakmáról szól.

A térség termelőinek, séfjeinek és turisztikai szakembereinek összefogásával nyit ki a Piactér
Fotó: PBÁ

A látogatók pedig felfedezhetik a térség fantasztikus termékeit, emellett valódi gasztronómiai élmény részesei lehetnek, összegzett a „13 SÉF” Egyesület vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában