Hétköznapi hősök

2024.04.06. 13:30

Véradókat köszöntöttek Lentiben - fotógaléria

A helyi véradóknak tartott ünnepséget pénteken a Vöröskereszt Lenti Területi Szervezete, melyen azokat köszöntötték, akik 20 vagy annál több alkalommal nyújtották már a karjukat, hogy segítsenek.

Korosa Titanilla

Képen a legtöbb alkalommal vért adók a Vöröskereszt megyei szervezetének vezetőivel (b-j): Gyanó József, Németh Ágnes, Lukács Róbert, Németh Sándorné, Baracskai Józsefné megyei igazgató, Horváth László polgármester, Inhof Ferencné és Simon Istvánné

Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepség kezdetén Simon Istvánné, a lenti területi szervezet vezetője köszöntötte a megjelenteket, köztük a megyei szervezet vezetőit, képviselőit. Elmondta, hogy 117 véradót hívtak meg az ünnepre, de Lentiben összesen több száz véradót tartanak számon.

Másokon segítenek, életet mentenek

Köszöntötte a megjelenteket Németh Ágnes, a Vöröskereszt vármegyei szervezetének elnöke, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a véradások mögött sok ember munkája van. 

- Egy véradáson legalább 5-6 emberrel kerülünk kapcsolatban mire a székbe ülünk és a kezünket nyújtjuk - mondta. - Ott vannak a helyi és területi véradásszervezők, a vöröskeresztes munkatársak, aktivisták. Nem könnyű feladat a mozgósítás, a donorszervező munka, de szép és felemelő. Az egészségügyi ellátás nélkülözhetetlen feltétele a vér. A stabil vérkészlet fenntartásához napi 1600-1800 önkéntes jelentkezésére van szükség az országban. A vér nem pótolható semmivel, ezért nagyon fontos, hogy az év minden napján rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű és minőségű. Évente 500 ezer egység vérre van szükség, egy egység 4,5 deciliter vért jelent. Ehhez a mennyiséghez évente közel félmillió ember önkéntes véradása szükséges. Ez mind emberi kapcsolatok eredménye, de legfontosabb a boldogságtudat, amit a véradás során éreznek a jelentkezők, akik ezzel másokon segítenek, életet mentenek.  

Ezután Horváth László polgármester szólt, aki maga is 60-szoros véradó.

Fotó: Korosa Titanilla

A köszöntők után sorban köszöntötték a véradókat oklevéllel és ajándékkal. Kiemelkedő segítségnyújtókat is soraiban tudhat a helyi szervezet, a 90-szeres vérdók közt szólították Dancs Istvánt, Pásztor Tibort, a hölgyek közt Németh Sándornét. Gyanó József, mint 100-szoros, Lukács Róbert pedig mint 130-szoros véradó kapott elismerést. 

Külön köszöntötték Inhof Ferencnét, aki tavaly az országos szervezettől megkapta az Év önkéntese kitüntető címet, illetve Skoda Szabolcs mentőtisztet, az Országos Vérellátó Szolgálat kivizsgáló tisztjét, aki pedig a Véradó Mozgalomért Emlékérmet vehette át az elmúlt évben.

Fotó: Korosa Titanilla

Simon Istvánné arról is tájékoztatott, hogy erre a rendezvényre a lenti lakosokat hívták, a környékbeli települések véradóinak külön ünnepséget tartanak majd az év folyamán. Lentiben legközelebb április 26-án rendeznek véradást. 

Az ünnepségen a műsorban felléptek a Kerka Táncegyüttes néptáncosai, Michalovics Mónika hastáncos, Szekeres Frigyesné két verset szavalt, ezek egyikét Bence Lajos muravidéki költő erre az alkalomra írta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában