Három erő segít bennünket

2024.04.05. 14:00

Pál Feri atya ezúttal az élethez adott tanácsokat Hévízen

Pál Feri atya – ezúttal mentálhigiénés szakemberként – tartott előadást a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonában. Azt is mondhatnánk: az élethez adott gyakorlatias tanácsokat.

Péter B. Árpád

Pál Feri atya ezúttal is szuggesztív módon tanított, segített…

Fotó: Péter B. Árpád

Az Egy csészényi törődés című programsorozat három hónapja indult az intézményben, s máris nagyon népszerű – Hévíz lelkileg nyitott lakói körében is.

– Szerettünk volna havonta egy-egy olyan napot biztosítani ellátottainknak, amelyen minőségi időt tölthetnek el hozzátartozóikkal együtt – bocsátotta előre Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető. – Igyekszünk olyan előadásokat szervezni, amelyek egyaránt hasznosak a lakóknak és a hozzátartozóknak.

Pál Feri atya ezúttal arról beszélt: hogyan segíthetünk magunknak és másoknak. Mint mondta, ebben háromféle erőre támaszkodhatunk, s akkor jó, ha ezek együttesen működnek. Az országszerte rendkívül népszerű mentálhigiénés szakember előadásai kapcsán nem szokott nyilatkozni, ezért Karácsonyné Kiss Enikő foglalta össze lapunknak a legfontosabb üzeneteket.

– Az egyik ilyen erő a tenni akarás, az akaraterő, amellyel elindíthatjuk a változás útján a klienst vagy akár saját magukat. A másik maga az emberség, amivel embertársainkhoz fordulunk, ellátottainkhoz szólunk, és meglátjuk bennük is az embert, s nem betegnek tekintjük őket – idézte fel az intézményvezető.

A harmadik erő a szakértelem, amely a segítő szakmák alapját jelenti.

A programsorozat mozgatórugója az, hogy a Szent Lukács Idősek Otthona létrehozott egy alapítványt, amely egyrészt támogatja ezeket az előadásokat, másrészt fontos célja, hogy javítsa a bent lakók élet-, illetve a dolgozók munkakörülményeit.

A korábbi két alkalommal dr. Gedeonné Dallos Rita memóriakövet a memóriazavarokkal járó betegségekről, majd dr. Fodor János atya, főiskolai tanár az ember- és istenkapcsolatainkról beszélt. A következő hónapban Wiesner Zsóka szupervizor szól majd a generációk közötti kapcsolatról, együttműködésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában