Sokan igényelték Keszthelyen az ingyenes szűrést

2024.04.10. 11:57

Ötvenféle vizsgálat várta a résztvevőket

A Balaton fővárosába érkezett Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának jól felszerelt busza, amely ötvenféle, díjmentes vizsgálattal várta az érdeklődőket a Fő téren.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: Fontos, hogy minél többen járjanak szűrővizsgálatokra

Fotó: PBÁ

A 2010-ben indult, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt támogatásával szervezett programban 76 szakmai szervezet működik együtt, 2020 és 2025 között főként a gyermekekre, a fiatalokra és a családokra fókuszálva. A szűrések ingyenesek, még TAJ-kártya sem szükséges hozzájuk, így azokat a hátrányos helyzetben élők is igénybe vehetik.

A program 2010-2021 között az ország 2212 helyszínére jutott el, ahol 643 ezer résztvevőnél összesen nyolcmillió vizsgálatot végeztek el a közreműködő egészségügyi szakemberek, akik minden esetben tanácsokat is adtak a hozzájuk fordulóknak.

Már a reggeli óráktól kezdve sokan érkeztek a vizsgálatokra
Fotó: PBÁ

A „kínálatban” a speciális laborvizsgálat éppúgy megtalálható, mint a például COPD-teszt, a szem- vagy a daganatos betegségek szűrése, illetve a teljes testanalízis és a csontritkulás vizsgálata. A résztvevők akár a Gondosóra-programba is regisztrálhatnak a helyszíneken, s akinek van kedve, egy sátorban prevenciós, tájékoztató filmeket is nézhet.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere EKG-t és szemvizsgálatot kért a megnyitót követően, s arról beszélt: az egészség nagy kincs, és különösen idősebb korban kell figyelni a rendszeres szűrővizsgálatokra. Mint jelezte, ezt ösztönzi a város „Aktív aranykor” elnevezésű cselekvési terve is.

Sokféle alapvizsgálat várja az egészségükre odafigyelőket a kormány ezen programjában – emelte ki Manninger Jenő. – A szűrés és a prevenció kiemelten fontos, hiszen például az időben felfedezett cukor- vagy éppen szív- és érrendszeri betegség lehetővé teszi a minőségi élet meghosszabbítását, a célzott kezelést. Ezért is lényeges, hogy minél többen járjanak szűrővizsgálatokra.

Manninger Jenő a megnyitó után a szemét ellenőriztette a szakemberekkel
Fotó: PBÁ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában