A beruházás összköltsége bruttó 1,8 milliárd forint

2024.04.26. 17:30

Kosztolányi utca: elkezdődött a kétirányúsítás II. üteme Zalaegerszegen

Az elmúlt évtizedek legnagyobb közlekedéssel kapcsolatos munkája a városközponton átvezető utca kétirányúsítása és felújítása, mondta a péntek délutáni programindítón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Arany Horváth Zsuzsa

Indul a második ütem. Résztvevők a Kosztolányi utca kétirányúsításának programindítóján: Fuisz Ádám, az INTER-TEFU Kft. vezetője, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, Dormán László, a Hydrocomp Mélyépítő Kft. vezetője, Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester, Gecse Péter alpolgármester, dr. Sifter Rózsa főispán, Nagy Bálint államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, Galbavy Zoltán és dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő

Fotó: Pezzetta Umberto

A Kosztolányi utca tervek szerint jövő év elejére záruló átalakításának célja a zalaegerszegi belváros, elsősorban a Kossuth Lajos utca és a környező utcák forgalomcsökkentése, ami  könnyebb megközelíthetőséget biztosít a Páterdomb, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, a Kertváros és a vasútállomás irányába is. 

Az 1,7 milliárd forintos első ütemben a Kosztolányi utca Balatoni út és a Béke liget közötti szakasza változott kétirányúvá, az új forgalmi rend 2023. szeptember 25-én indult el. A II. ütemet szintén helyi, magas színvonalon dolgozó vállalkozás, az Inter-Tefu Kft. és a Hydrocomp Mélyépítő Kft. konzorciuma végzi, a megvalósító konzorcium tagja a Magyar Közút Nonprofit Zrt., együttműködő szervezet a rendőrség. 

Kosztolányi utca
Már el is kezdődtek a Kosztolányi utca kétirányúsításának újabb munkálatai
Fotó: Pezzetta Umberto

Kosztolányi utca, programindító

A program indításakor a Baross ligetben tartott pénteki rendezvényen Balaicz Zoltán mellett Vigh László országgyűlési képviselő és Nagy Bálint közlekedési államtitkár is szólt arról  a hosszú tárgyalási folyamatról, amely a mostani körülmények között is lehetővé tette a régóta tervezett közlekedésszervezési változtatást. Vigh László kiemelte, negyven év alatt néhány százról több mint 50 ezerre nőtt a zalaegerszegi forgalomban közlekedő gépkocsik száma, ez a nagyságrend új igényeket támaszt az úthálózattal szemben.  

Műszaki tartalom

A nagyszabású, a környéket több szempontból is alapvetően megváltoztató beruházás műszaki tartalmát Bali Zoltán alpolgármester ismertette. Új autóbusz-megállóhely létesül a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főbejárata előtt és a Baross liget északkeleti oldalán, három forgalmi sávra bővül a Hunyadi utca és a Kosztolányi utca, átépül a Csány téri, a Göcseji úti és Hunyadi utcai jelzőlámpás csomópont, a Palatinus étterem déli oldalán új jelzőlámpás csomópont épül. Módosul a Baross ligeti parkoló megközelítése, a rendelőintézet környezetében forgalomcsillapított övezet jön létre. 

Háromszáz nap türelem

A kórház környezetében bővül a parkolóhelyek száma, a Kovács Károly városépítő program keretében rövidesen elkészül a Szent László és Tomori Pál utca átépítése, a helyszínen 35 parkolóhely készül, a Zrínyi útnak a rendelőintézet bejárata és a Palatinus étterem közötti szakaszán kétirányú közlekedést vezetnek be. A vasút alatti gyalogos aluljáró nyugati oldali lépcsőkarja átépül. A kétirányúsítással egybekötve a vízvezeték, a hírközlési hálózat, a forgalomirányítás, a kis- és középfeszültségű villamos hálózat is megújul. A II. ütem összköltsége bruttó 1,8 milliárd forint. A következő 300 napra a zalaegerszegiek és a városban közlekedők türelmét kérik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában