Huszonegy napirendi pontot tárgyaltak meg 28 perc alatt

2024.04.18. 17:30

Kitüntetések, költségvetés, Egerszeg Kártya – Önkormányzati közgyűlés Zalaegerszegen

Az önkormányzati közgyűlés védetté nyilvánította a Saly család sírhelyét a Göcseji úti temetőben.

Arany Gábor

A testület csütörtökön 21 napirendi pontot tárgyalt meg 28 perc alatt, ezek egyike volt a temetői rendelet módosítása, ami a család négy tagjának nyughelyét értini. A Saly Viktorné és három lánya évtizedeken át működtetett fényképészműtermet a Batthyány utcában egészen a nyolcvanas évekig, nevük fogalommá vált. Az önkormányzat gondoskodik a leszármazottak nélkül elhunyt család sírjának rendbehozataláról is, közölte Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlési döntésekről tartott tájékoztatóján.

Önkormányzat
Döntött az önkormányzati közgyűlés - Az Egerszeg Kártya érvényes a ZTE mérkőzéseire is; egyszerűsítették a kedvezmény meghatározását
Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzati közgyűlés döntései közé tartozik a költségvetés módosítása

Így a főösszeg 51,3 milliárd forintra nőtt. A 21 napirendi pontból ez volt az egyetlen, ami nem kapott egyhangú támogatást a képviselőktől, ez esetben ugyanis négyen tartózkodtak. A költségvetési főösszeget megemelő 2,78 milliárd forintos pluszból 1,9 milliárd forint. Ezt a Kosztolányi utca kétirányúsításának második ütemére kapta az önkormányzat, a beruházás április 26-án kezdődik.
A településszerkezeti terv és az építési szabályzatról szóló rendelet is módosult, ez egyebek mellett érinti a Kaszaházi út és a vasút közötti területet, a Zrínyi utat.

Változott a Petőfi utca és a Vizslaparki út kereszteződésében lévő félbehagyott építési terület – itt a magántulajdonos parkolóházat szeretne építeni –, illetve a Gébárti-tótól keletre lévő terület szabályozása. Egyszerűsödött az Egerszeg Kártya kedvezményeit meghatározó rendelet, a mértéket nem összegszerűen, hanem százalékban határozták meg. Ennek kapcsán reagált a polgármester arra a felvetésre, miszerint miért csak az állandó lakosok vehetik igénybe ezt a kedvezményt. Nos, ő utánuk jár állami normatíva, ami némi fedezetet nyújt a kedvezményekre, míg az ideiglenesen, tartózkodási hellyel Zalaegerszegen élők és szolgáltatásokat itt igénybe vevők után az állandó lakóhelyük önkormányzata kapja a normatív támogatást.

Sikeres volt a II. számú vegyes fogászati körzetre kiírt pályázat, így a praxist júliustól dr. Vass Tamás László látja el, és eredményes volt a VII. számú házi gyermekorvosi körzetre kiírt pályázat is, itt júliustól dr. Kelen Kata gyermekgyógyász szakorvos rendel. A testület módosított a Kertvárosi Óvoda alapító okiratát, ily módon az intézménybe felvehetők az érzékszervi fogyatékkal – hallás, látás – élő gyermekek is.

Nyílt pályázaton értékesítenek az északi ipari parkban egy 7373 négyzetméteres iparterületet, ennek induló bruttó vételára 45,9 millió forint, és eladják a Zalavíz Zrt-nek, a cég szennyvíztisztító telepén működő gázmotort 14,4 millió forintért.

Lehívhatók már az európai uniós támogatások, ezért beadták a szükséges szakmai anyagot az egész évben használható játszóház, illetve a logisztikai központ második ütemének építéséhez. Ezek teljes költségét – 960, illetve 300 millió forint – az Unió finanszírozza.

Döntött a testület a legmagasabb rangú városi kitüntetésekről is, ezeket a május 10-én, a város napján adják át. A díszpolgári címet posztumusz a város szülötte, Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kapta meg – ez egyben az első kitüntetése a várostól. Mint ismeretes, a márciusi közgyűlés döntése alapján a városi hangverseny- és kiállítóterem előtti tér Gábor Miklós nevét kapta. A Pru Urbe díjat az idén 55 éves Széchenyi István Technikum (korábbi Dimitrov), valamint a tavaly 60 éves fennállását megünnepelt József Attila Városi Könyvtár kapja meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában