Öt ország részvételével

2024.04.12. 20:00

Hiperbár oxigénterápia: konferenciát tartottak Lentiben

Pénteken kétnapos nemzetközi hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kezdődött el Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón egy, az oxigénterápia hatásainak vizsgálatával kapcsolatos magyar-osztrák programról is beszámoltak az érintettek a Balance Medical Centerben.

Korosa Titanilla

Sajtótájékoztatón ismertette a hiperbár oxigénterápia hatásainak vizsgálatát célzó magyar-osztrák program tartalmát jobbról dr. Pál Attila, dr. Szolnoki Nikolett és dr. Jörg Lindenmann Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

A határon átnyúló, az Interreg Program támogatásával megvalósuló HyperBOT projektben Közép-Európa legnagyobb hiperbár létesítményével rendelkező Grazi Orvostudományi Egyetem, Zala Vármegye Önkormányzata, a lenti oxigénkamrát üzemeltető Gyógyvíz Medicina Bt. és a kutatási és hálózatfejlesztési tevékenységekért felelős Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. vesz részt.

prof. dr. Jörg Lindenmann, dr. Szolnoki Nikolett és dr. Pál Attila a hiperbárkamrában
Prof. dr. Jörg Lindenmann, dr. Szolnoki Nikolett és dr. Pál Attila a hiperbárkamrában
Forrás: ZH-Archívum

Vizsgálják az oxigénterápia közfinanszírozási lehetőségeit

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a Lentiben most megvalósuló hiperbár oxigénterápia konferenciát, hiszen Magyarországon még nem rendeztek ilyen többnapos szakmai rendezvényt, melyhez jó alapot ad a pályázat. Jelezte, hogy a vármegye számára az a projekt jelentősége, hogy minél több hiperbár oxigénterápiás kezelést végezzenek az országban, ehhez kapcsolatos célkitűzés, hogy elemezzék e kezelések hazai közfinanszírozási lehetőségeit.

Osztrák-magyar együttműködés a poszt-Covid kutatásban

A sajtótájékoztatón dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója beszélt a HyperBOT projekt szakmai tartalmáról.

– Kihasználva Lenti, illetve a Balance Medical Center Ausztriához való közelségét, a Grazi Orvostudományi Egyetemmel közös poszt-Covid kutatásban veszünk részt – magyarázta az orvosigazgató. – A projekt másik pillére, hogy együttműködünk a Pécsi Tudományegyetemmel, ugyanis az orvostanhallgatóknak oxigénterápiás kurzus indul jövő szemeszterben, először Magyarországon.

Arról is beszélt dr. Szolnoki Nikolett, hogy már dolgoznak a következő interregionális kapcsolaton, mely során Horvátországban, a csáktornyai megyei kórházzal alakítanak ki együttműködést jövőbeli kutatási témára.

Dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője azt emelte ki a közös program kapcsán, hogy lehetővé teszi a poszt-Covid és long-Covid kutatások további bővítését, illetve a hiperbár oxigénterápia-kezelés hatékonyságának vizsgálatát különböző betegségek esetén.

Hiperbár oxigénterápia konferencia Lentiben, öt ország részvételével

A hiperbár oxigénterápia konferenciára Máltáról, Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vendégek. A projektben részt vevők mellett felszólal többek között a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában