Pincejárás

2024.04.21. 20:00

Hat birtokon hét gazda borait kóstolták a zalatárnoki Szent György-hegyen

Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a Zalatárnokon megrendezett Szent György-hegyi pincejárás iránt. Idén már tizenkettedik alkalommal járták végig az érdeklődők a közép-zalai község melletti dombhátat, hogy megtekintsék az ottani szőlőbirtokokat, s megkóstolják a borokat.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt (középen, világoszöld felsőben) a Gulyás család tagjaival. Balról Gulyás Bálint, Gulyás János és Gulyás Veronika, elől Dezse Krisztina

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei pincejárásnak mintegy 110-120 résztvevője volt, s hat birtokon hét gazda várta a vendégeket. Nemcsak borral kínálták a pincejárás résztvevőit, hiszen harapnivaló is bőven akadt az italok mellé, a program végén pedig közös vacsorát tartottak a TreFontane kápolnánál. Azon a helyszínen, ahonnan indult a program, miután Nagy Tamás plébános megtartotta a hagyományos szőlővessző szentelést.

- A Szent György-hegyi pincejárás annak idején Gulyás Andrea kezdeményezésére honosodott meg a községünkben, neki köszönhető, hogy az egyik leglátogatottabb zalatárnoki tavaszi programmá vált – mondta Soós Zsolt polgármester. – Ma már lánya, Gulyás Veronika a főszervező, de ezúttal a Gulyás család többi tagja is bekapcsolódott a rendezvény koordinálásába. A vendégeket fogadó gazdáktól azt kértük, két-két két hordót üssenek csapra, de volt, ahol ennél is több bort is kínáltak. Nálunk a fehér borok a dominánsak, de néhány helyen vöröset is kóstolhattunk.

Az elmúlt év időjárási viszontagságai alaposan feladták a leckét a szőlővel foglalkozó gazdáknak, ám a kóstolt borokkal így is elégedettek voltak a pincejárás résztvevői. A birtokszemlék során ugyanakkor azt is megállapították, hogy eddig nagyon szépen fejlődik a növény, az idei Szent György napjára már olyan állapotban lesz, amit régen láttak ezen a jeles napon. Abban bíznak, hogy ennek köszönhetően az idei évjárat mind minőségben, mind mennyiségben felülmúlja a tavalyit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában