Futottak, kerékpároztak és sütöttek

2024.04.15. 07:00

Figyelemfelkeltő futás az autizmus világnapja kapcsán

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány 19. alkalommal rendezte meg figyelemfelkeltő futását vasárnap az autizmus világnapjához kapcsolódóan. A résztvevők futva, illetve kerékpárral tették meg a távot a zalaegerszegi Teskándi úti kereszteződéstől a boncodföldei kultúrházig, ahol finomságokkal várták őket.

Antal Lívia

Figyelemfelkeltő futás az autizmus világnapja kapcsán. Indul a menet Jakab Károlyné, a Boncodföldei Autista Védőotthon intézményvezetőjének vezetésével

Fotó: Pezzetta Umberto

Jakab Károlyné kuratóriumi elnök, a Boncodföldei Autista Védőotthon vezetője elmondta, hogy a házban 14 fiatalt gondoznak, nem csak zalaiakat. Ebből adódóan több helyről kapnak támogatást, amit köszönnek. Nehéz kigazdálkodni a fenntartás havi költségét, mindig hiányzik belőle. A jótékonysági futás és az adománygyűjtő sütés-főzés ebbe segít be.

Vannak, akik kerékpárral indultak útnak az autizmus világnapi jótékonysági rendezvényen
Fotó: Pezzetta Umberto

Sorstársként egyértelmű, hogy támogatják egymást, ezért is vesznek részt a figyelemfelkeltő futás programján, mondta Tóth Ágnes, a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete elnöke. Beszámolt egy közös projektről is. Egyesületük ajándékba kapott egy területet, ahol nyári napközis tábort szeretnének tartani a sérült gyerekeknek.

A kommunikációs nehézségekkel küzdő autisták fejlesztése és felügyelete súlyos nehézségeket jelent a családok számára. Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány működése során hangsúlyozza, hogy az autizmussal élők segítése mellett a hozzátartozókat is tehermentesíteni szükséges. A boncodföldei védőotthon létrehozását azért is tartották rendkívül fontosnak, mivel az egyre növekvő igény ellenére nagyon kevés bentlakásos

otthon létezik az autizmussal élő emberek számára hazánkban, akik száma 20-23 ezerre tehető.

A Boncodföldei Autista Védőotthon fenntartásához járultak hozzá

A Zalai Autistákat Segítő Egyesület képviseletében Kovács Roland elmondta, egymást segítik a gyerekeiket érintő problémák kezelésében, amelyek közül a legnagyobb kihívás az önállóságra nevelésük. Bátorítják a friss diagnózist kapó családokat, illetve a nevelési gondokkal küszködő szülők is fordulhatnak hozzájuk.

 

Ők krumplis lángost kínáltak, míg a zalaegerszegi Űrhajós Bölcsőde almás gofrit és krumpliprószát limonádével. Tóthné Gróf Andrea vezető elmondta, az autista otthont évente két alkalommal tisztítószerekkel támogatják, és ezzel a sütéssel, amely számukra csapatépítő tréning is egyben. Egy kapcsolat révén Gergely Istvánt is elhívták, aki egész délután ingyen szolgáltatja a zenét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában