Holokauszt 80

2024.04.15. 19:24

Esszépályázat a zsidók 80 évvel ezelőtti tragédiájáról

Az elhurcolt zalaegerszegi zsidó családok sorsát, a város életében bekövetkezett hiányt kívánta megismertetni a fiatalokkal, és általuk bemutatni a Béke-Shalom Izraeli-Magyar Baráti Társaság, amely esszépályázatot írt ki a témában.

Arany Gábor

Siklósi Judit mutatta be a gobelineken megörökített dunántúli zsinagógákat

Fotó: A szerző

Ennek eredményhirdetését hétfőn délután tartották a Kölcsey-gimnáziumban.
Siklósi Judit, a társaság elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a Holokauszt 80 diákszemmel című pályázatra jelentkező 9-12. osztályos diákok a kor megismeréséhez megtekintették a Golda című izraeli és az Érdekvédelmi terület című angol filmet. Ezenkívül három kötet, a Zalaegerszegi zsidóság története a betelepüléstől napjainkig, a Zala megyei zsidóság emlékei, illetve az Együttélés és kirekesztés című tanulmány szolgált számukra ismeretekkel, valamint megtekinthették a zalaegerszegi zsidók történetét bemutató kiállítást a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a volt zsinagógában.
A felhívásra 13 pályamű érkezett, ezeket dr. Paksy Zoltán történész, levéltáros, valamint Sándor Mária és Hóbor József történelemtanár értékelte.
A pályamunkákat kiadványban megjelentetik, valamint vándorkiállítást is szerkesztenek belőlük, az esszék rövid kivonatai ugyanis tablókra kerülnek, de mindegyiket QR-kóddal is ellátják, amellyel olvasható lesz a teljes írás is. A diákok közül négyen – Baumgartner Sára (Kölcsey-gimnázium), Molnár Jázmin (Kölcsey-gimnázium), Olasz Tamás (Csány-technikum) és Horváth Sávoly Inez (Ganz -technikum) – részt vesznek auschwitzi Az élet menete című nemzetközi megemlékezésen. A Rohoncra, illetve Kőszegre szervezett emléktúrára Kocsis Anna (Csány-technikum), Fonyódi Ákos (Ganz-technikum), Péteri Dávid (Ganz-technikum), Tóth Levente (Csány-technikum) utazhat el.

Az eredményhirdetést követően Siklósi Judit köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, akik segítettek teljesíteni a parancsolatot: Beszéld el fiaidnak!
Az eseményhez kapcsolódva az iskolai galériában nyílt meg Siklósi Judit gobelinkiállítása, az alkotások egykor volt és még álló dunántúli zsinagógákat mutatnak be.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában