Holokauszt 80

2024.04.15. 19:24

Esszépályázat a zsidók 80 évvel ezelőtti tragédiájáról

Az elhurcolt zalaegerszegi zsidó családok sorsát, a város életében bekövetkezett hiányt kívánta megismertetni a fiatalokkal, és általuk bemutatni a Béke-Shalom Izraeli-Magyar Baráti Társaság, amely esszépályázatot írt ki a témában.

Arany Gábor

Siklósi Judit mutatta be a gobelineken megörökített dunántúli zsinagógákat

Fotó: A szerző

Ennek eredményhirdetését hétfőn délután tartották a Kölcsey-gimnáziumban.
Siklósi Judit, a társaság elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a Holokauszt 80 diákszemmel című pályázatra jelentkező 9-12. osztályos diákok a kor megismeréséhez megtekintették a Golda című izraeli és az Érdekvédelmi terület című angol filmet. Ezenkívül három kötet, a Zalaegerszegi zsidóság története a betelepüléstől napjainkig, a Zala megyei zsidóság emlékei, illetve az Együttélés és kirekesztés című tanulmány szolgált számukra ismeretekkel, valamint megtekinthették a zalaegerszegi zsidók történetét bemutató kiállítást a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a volt zsinagógában.
A felhívásra 13 pályamű érkezett, ezeket dr. Paksy Zoltán történész, levéltáros, valamint Sándor Mária és Hóbor József történelemtanár értékelte.
A pályamunkákat kiadványban megjelentetik, valamint vándorkiállítást is szerkesztenek belőlük, az esszék rövid kivonatai ugyanis tablókra kerülnek, de mindegyiket QR-kóddal is ellátják, amellyel olvasható lesz a teljes írás is. A diákok közül négyen – Baumgartner Sára (Kölcsey-gimnázium), Molnár Jázmin (Kölcsey-gimnázium), Olasz Tamás (Csány-technikum) és Horváth Sávoly Inez (Ganz -technikum) – részt vesznek auschwitzi Az élet menete című nemzetközi megemlékezésen. A Rohoncra, illetve Kőszegre szervezett emléktúrára Kocsis Anna (Csány-technikum), Fonyódi Ákos (Ganz-technikum), Péteri Dávid (Ganz-technikum), Tóth Levente (Csány-technikum) utazhat el.

Az eredményhirdetést követően Siklósi Judit köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, akik segítettek teljesíteni a parancsolatot: Beszéld el fiaidnak!
Az eseményhez kapcsolódva az iskolai galériában nyílt meg Siklósi Judit gobelinkiállítása, az alkotások egykor volt és még álló dunántúli zsinagógákat mutatnak be.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában