Széchenyi szerelmeiről mesélt dr. Brummer Krisztián

2024.04.19. 17:15

Előadás-sorozat a gróf életéről Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban

Gróf Széchenyi István szerelmei címmel tartott előadást csütörtökön este a Mindszentyneumban dr. Brummer Krisztián jogász, politológus, a soproni KÉSZ elnöke.

Mozsár Eszter

Dr. Brummer Krisztián és Illés Csaba a Széchenyi szerelmei című előadás előtt Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban

Fotó: Mozsár Eszter

A hallgatóság az izgalmas életút romantikus részleteibe nyerhetett bepillantást. Az érdeklődők megtudhatták, milyen örökséget kapott a „legnagyobb magyar” szüleitől, miként alakult botrányosnak tartott kapcsolata sógornőjével, végül hogyan bontakozott ki a számára rendelt szerető asszony, a Seilern Cresence grófnővel való sírig tartó szerelme és házassága. A program a KÉSZ Zalaegerszegi Szervezete, a Magyar Történelmi Társulat Délnyugat-dunántúli Csoportja és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében valósult meg. A tervek szerint legközelebb ugyancsak a jogász, politológus tart előadást Széchenyi közel két évtizedes katonai szolgálatáról, illetve a döblingi szanatóriumban töltött időszakról.

Illés Csaba, a helyi szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, a történelmi témát azért választották, hogy szélesítsék programjaik kínálatát. A rendezvény fontos állomása volt kapcsolatrendszerük bővítésének is, ezért az együttműködés a történelmi társulattal, valamint a lenti KÉSZ szervezettel. A zalaegerszegi csoport lehetőséget ad továbbá a kötelező iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez.

A találkozón szó esett még a május 4-ei esztergomi Mindszenty-zarándoklatról, a Kerkai 120 emlékév kapcsán a következő, május 23-ai ingyenes filmvetítésről. Végül a szervezet azon tervét ismertették, miszerint Kerkai Jenőről szeretnének domborművet állíttatni a Zrínyi-gimnáziumban, erről még tárgyalások folynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában