Az óvodások és szüleik együtt alkottak

2024.04.17. 11:09

Egy digitális eszköz ablakot nyit a világra

A kiskanizsai városrész Pipitér Tagóvodája ősszel fotópályázatot hirdetett „Gyermekszemmel a világ” címmel. A gyerekek a szüleikkel alkottak, az elkészült fotókból kedden nyílt kiállítás az óvodában, ahol a díjakat is átadták.

Benedek Bálint

A legjobban teljesítő gyermekek csoportja a fotókiállítás megnyitóján. A tárlat két hétig látható az intézményben

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Göndör Réka, a tagintézmény igazgatója elmondta: a három évszakot felölelő kiírásban arra kérték a gyerekeket, hogy szüleik segítségével készítsenek érdekes, szép, vicces felvételeket az őket körülvevő világról. Természetfotóval, állatfotóval egyaránt lehetett pályázni. Ezzel a náluk folyó környezeti nevelést, a digitális kultúra megalapozását és az okoseszközök kreatív alkalmazását olvasztották egybe. A fúzió sikeresnek bizonyult: 8 óvodából, 59 pályázótól 132 kép érkezett.

A kiskanizsai városrész Pipitér Tagóvodája ősszel fotópályázatot hirdettek, „Gyermekszemmel a világ” címmel. A gyerekek a szüleikkel alkottak, az elkészült fotókból kedden nyílt kiállítás az óvodában, ahol a díjakat is átadták
Fotó: Szakony Attila

– Pályázati felhívásunkkal arra szerettük volna ismételten felhívni a figyelmet, hogy a digitális eszközökkel való tevékenység lehet hasznos, élményekben gazdag, jó alkalom a családoknak a gyermekeikkel együtt a szabadidő tartalmas eltöltésére – folytatta Göndör Réka. – Az állatok élőhelyeinek, sajátosságainak megfigyelésére is kiváló lehetőség volt ez a projekt. A gyermekek közben ismerkedtek a fényképkészítés technikájával, az okoseszközökkel, számukra eddig ismeretlen funkciókkal és fogalmakkal találkozhattak, úgy, mint fényviszonyok, fókusz és élesség. A képválogatás folyamata lehetőséget kínált a családoknak a minőségi idő közös eltöltésére, hiszen a szülők együtt ötleteltek, válogattak gyermekeikkel. A szülőknek pedig a támogató partnerünk segített a kiírásnak megfelelő minőségi képek nyomtatásában. A bemutatott tárlat képanyagának kiválasztásakor fontos szempont volt a téma, esetleg történet, a kép minősége, a fotós nézőpontja. A paravánokra a legszebb, legötletesebb képek kerültek fel. A tárlatot két héten keresztül lehet megnézni az intézményünk nyitvatartási idejében.

A fotópályázatot a Pipitér Óvoda Gyermekeiért Alapítvány támogatta, a fődíjat – egy fényképezőgépet, értékes könyvjutalmat, ajándékokat – is az óvoda alapítványa, illetve egy támogató ajánlotta fel. A fotókat szakmai bizottság zsűrizte, Szabó Zsolt természetfotós és pályázat egyik kiemelt támogatójának képviseletében Nagy Csaba cégvezető. 


Fotó: Szakony Attila

Dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda igazgatója köszöntőjében kiemelte: a tagóvoda pedagógusai a szülők részvételével meglátták azt a lehetőséget, hogy egy digitális eszköz ablakot nyithat a világra. És mi másra, mint a természetre, hiszen növények, bogarak és emlősállatok egyaránt szerepelnek a fotókon.

Eredmények: 1. Zalavári Szofia (A boszorkány című kép) Pipitér Tagóvoda Nagyrác utcai telephely, 2. Varga Levente (Magyarország) Rózsa Tagóvoda, Szabó Marcell (Tündérországban) Pipitér Tagóvoda, Hepp Gergő (Kígyóbőr-fa) Rózsa, 3. Szabó Marcell (Bújócska) Pipitér, Finta Janka (Fonyódi ősz) Nagyrác, Pacsi Zsófia (Természet ereje) Miklósfa, Tóth Boglárka (Hóleány) Kossuth, 4. Belső Borbála (Éledő természet) Piarista, Orbán Aliz (Bodobács a fán) Hevesi Tagóvoda Attila utcai telephely. Különdíj: Zalavári Szofia (Tükröződő sziget) Nagyrác.                                 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában