Hátraarc az ÉVE-nek

2024.03.20. 18:30

Nem ok nélkül sértődtek meg a hagyományőrzők

A március 15-i városi ünnepségen történt, úgynevezett „koszorú-ügy” kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden Balogh László polgármester. Mint mondta: az esetnek két tanulsága is van, egyfelől minden akciót egy reakció követ, másrészt sosincs késő bocsánatot kérni.

Pásztor András

Balogh László: minden akciót egy reakció követ

Fotó: Gergely Szilárd

Mint ismeretes: Nagykanizsán a március 15-i városi ünnepségen a hagyományőrző csoportok nem voltak hajlandók elhelyezni az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) koszorúját a 48. gyalogezred emlékművénél. Erről egyébként írásban is tájékoztatták az önkormányzatot.

– Az ÉVE képviselői korábban úgy nyilatkoztak a hagyományőrző csoportokról, hogy azoknak semmi keresnivalója a városi megemlékezéseken, nem rendelkeznek korhű egyenruhákkal és még a jobbra-balra át vezényszavakat is összetévesztik – emlékeztetett Balogh László polgármester, aki hozzátette: ezek után érthető, hogy a hagyományőrző csoportok sértve érezték magukat és nem vállalták az ÉVE koszorújának elhelyezését. – A történet persze itt nem ért véget, dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője úgy nyilatkozott az történtekről az ATV-nek, hogy mindezért Cseresnyés Péter és a Fidesz a felelős, mert gyűlöletkampányt folytatunk ellenük.

Balogh László leszögezte: ha valaki gyűlöletet keltett ebben az ügyben, az éppen az ÉVE volt, az ilyen alantas megszólalások alkalmasak arra, hogy egész közösségeket sértsenek meg. Másfelől a hagyományőrző csoportok reakciója már korábban is világossá vált volna az ÉVE számára, ha az elmúlt években részt vettek volna a városi ünnepségeken, s nem suttyomban, külön koszorúztak volna a nemzeti ünnepek alkalmával. Balogh László szerint, ha Fodor Csaba és társai bocsánatot kértek volna a korábban elhangzottak miatt, talán nem fajultak volna idáig a dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában