Miénk itt a tér

2024.03.14. 11:30

Kossuth-nap New York-ban és az első Kossuth-díj – Március 15.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom centenáriumára 1948-ban ország- és világszerte megemlékeztek. A korabeli sajtó, a Zala folyóirat lapszámaiból idézzük fel az ünneplést.

Nagy Betti

Március 15-ei ünnep a zalaegerszegi Csány-szobornál 1984-ben

Forrás: ZH-Archívum

A centenáriumi ünnepről nemcsak a kint élő magyarok, hanem az amerikaiak is megemlékeztek az USA-ban. New York város polgármestere, O’ Dwyer értesítette a magyar kormányt, hogy: „… a centenárium alkalmából New York város Kossuth-nappá nyilvánította március 14-ét. Ünnepségeket rendeznek ezen a napon és méltatják a szabadságharcot, valamint Kossuth amerikai szereplésének jelentőségét. O’ Dwyer Kossuth-relikviákat is kért, mert Kossuth-kiállítást akarnak rendezni. A New York-i lapok március 14-én külön Kossuth-számot adnak ki, amelyben ismertetik Kossuth amerikai beszédeit és a ’48-as szabadságharc történetét.” (Zala, 1948. február 7.)

Nagykanizsán: A március 15-ei ünnepség helyszíne Kanizsán a Deák tér volt, szakszervezetek, iskolák vonultak már kora délelőtt a Petőfi-szoborhoz. „Miután a MAORT-dalárda elénekelte a Himnuszt, egymás után helyezték el koszorúikat a szobor talapzatánál Varga József polgármester, a MAORT dolgozói, a kanizsai ifjúság, a honvédség, a szakszervezetek, a hadviseltek, a cserkészifjak és a volt munkásszolgálatosok antifasiszta szövetsége.” (részlet a Zala, 1948. március 17-ei tudósításából)

Zalaegerszegen: A megyeszékhelyen 15-ét megelőző este a lampionos, fáklyás felvonulás után a Csány-szobornál a fiatalság fogadalomtétele zajlott. Másnap felvonulással kezdődött az ünnepség. „A Nemzeti Bizottság szónokként Szegedi Andort, az MKP megyei titkára tartott értékes történelmi előadást, amely felölelte az elmúlt száz esztendő politikai és társadalmi eseményeit. Az állami rendőrség szavalókórusa és a határvadász-zászlóalj énekkara tette még nívósabbá a szépen megrendezett nemzeti ünnepélyt.” (részlet a Zala, 1948. március 17-e tudósításából)

1948. március 8-án Ortutay Gyula miniszter a minisztertanács elé terjesztette az első Kossuth-díjasok névsorát. „A minisztertanács elhatározása alapján március 15-én százan részesülhetnek kitüntetésben. A kitüntetendők névsorát azonban csak március 15-én hozzák nyilvánosságra. Közöttük négy halott neve is szerepel: Bartók Béla, József Attila, Derkovits Gyula és Somogyi Imre neve.” (Zala, 1948. március 9.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában