Ábécés gyermekversek 40 betűre

2024.03.06. 10:30

Gyerekeknek szóló költemények egy hiánypótló kötetben Lendván

Ábécés gyermekversek 40 betűre címmel jelentette meg a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet dr. Zágorec-Csuka Judit muravidéki író-költő legújabb verseskötetét. A gyermekeknek szóló könyv bemutatóját hétfőn kora este tartották Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorec-Csuka Judit és Orbán Péter a megjelent kötettel és a kiállításon látható képekkel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen az épület földszinti aulájában ezzel párhuzamosan kiállítás nyílt Orbán Péter grafikus azon rajzaiból, amelyek a gyönyörű küllemű könyvet illusztrálják. A kettős rendezvényhez a muravidéki oktatási intézmények is csatlakoztak, így azt gyermek versmondók rövid műsora nyitotta meg.

A kötet kapcsán Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója úgy fogalmazott: hiánypótló kiadvány, hiszen olyan verseket tartalmaz, amelyek mindegyike az ábécé egy-egy betűjéhez kapcsolódik, ezért az anyanyelv ápolása szempontjából rendkívül fontos. Könnyen érthető nyelvezetével mesélni akar, s ehhez az állatok, a természeti és hétköznapi jelenségek éppúgy témát adtak, mint a szülőföld szeretete. A szerző a kötet kapcsán pedig arról beszélt, hogy hosszú éveken át dolgozott könyvtárosként általános iskolában, innen a kapcsolata a gyermekirodalommal, az ábécés versek megírásához pedig dr. Balázs Géza nyelvész egyik előadása adott motivációt számára.  

Orbán Péter grafikus munkásságát s a tárlatot Császár Szebasztián, a lendvai városi könyvtár munkatársa méltatta. Kiemelte: a fiatal képzőművész megkerülhetetlen pont a szlovéniai magyarság életében, hiszen az általa tervezett és készített alkotások kiadványokat, plakátokat díszítenek, de akár névjegykártyákat vagy meghívókat is szívesen készít. A most megjelent kötetillusztráció aprólékos és gondos kivitelezése önmagáért beszél, a tartalom és a forma rendkívül harmonikus egységet képez, ezért is érdemes ezeket a rajzokat önálló tárlatként bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában