Tisztelet a nemzetért fáradozóknak

2024.03.26. 14:30

Esterházy János-díjakat adtak át a Rákóczi Szövetség emlékünnepségén

A Rákóczi Szövetség március 8-án az Országház felsőházi termében emlékezett gróf Esterházy János mártír felvidéki politikusra. Az eseményen Zala vármegyét Paál István megyei elnök és Balazsicz János alelnök, szövetségi tag képviselte.

Mozsár Eszter

Felvételünkön dr. Pásztor Bálint veszi át édesapja posztumusz Esterházy-díját Csáky Csongortól és Kövér Lászlótól.

Forrás: Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség 1991 óta minden év márciusában megemlékezik Esterházy János életművéről, valamint Esterházy-díjat adományoznak azoknak a személyeknek vagy intézményeknek, akik az ő szellemében a magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki, illetve a mártírsorsú politikus szellemi örökségének megőrzését tűzik ki célul. Az ünnepségen a magyar kormány nevében beszédet mondott Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

Az Esterházy János emlékünnepségen és díjátadón az Országházban Csáky Csongor, Vecsei Miklós és Kozma Imre atya. 
Forrás: Rákóczi Szövetség 

Idén posztumusz Esterházy-díjban részesült néhai Pásztor István nagy formátumú vajdasági magyar politikus mindazért, amit a vajdasági magyar közösségért és a magyar-szerb kapcsolatokért tett. A díjazottat Kövér László, az Országgyűlés elnöke méltatta. Az elismerést fia, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vette át. Esterházy-díjban részesült Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes a szegényekért és elesettekért, illetve a külhoni magyarokért tett szolgálatáért. A díjazottat Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke méltatta.

Lapunk érdeklődésére Paál István elmondta, a meghívott vendégeket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, a korábbi években megrendezett zalaegerszegi Polgári Estélyek moderátora, Szilágyi Zoltán alelnök és munkatársaik fogadták. Mellettük helyet foglalt többek között a Rákóczi Szövetség egykori elnökének, dr. Halzl Józsefnek az özvegye, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Martényi Árpád, az Esterházy Emlékbizottság elnöke, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, dr. Szakály Sándor, a Veritas Történelemkutató Intézet főigazgatója, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár, valamint több államtitkár és parlamenti képviselő, a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei elnökei és meghívott képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában