A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének támogatásával

2024.03.01. 11:30

Érzékenyítő program a Bocföldei Körzeti Általános Iskolában

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is csatlakozott február 22-én megrendezésre került Magyar Parasport Nap országos rendezvényéhez a bocföldei Körzeti Általános Iskola, tájékoztatta lapunkat Paucsa Tamásné szervező pedagógus.

Arany Horváth Zsuzsa

Braille írás kipróbálása

Az iskola tantestülete fontosnak tartja a akadályozottsággal élő emberek iránti szociális érzékenység, segítő magatartás kialakítását a tanulókban úgy, hogy saját élményű tanuláson keresztül ismerjék meg a különböző „problémával” rendelkező emberek sajátos igényeit, élethelyzetét.

A Csörgő labda segít

Ebből az alkalomból a Bocföldei Körzeti Általános Iskola tanulói a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének tagjai segítségével szemléletformáló, érzékenyítő foglalkozásokon ismerkedhettek meg a látásfogyatékosok életével. A tapasztalati szakértők (akik vakok, de gyermekkorukban látók voltak) életvezetésük bemutatásával érzékeltették mindennapjaikat.

Simon Nóra mesélt: egyedül a mindennapokban

Vizuális szerezzük az információk nagy részét

A program általános tájékoztatóval kezdődött, amelyet Choma Balázs, az egyesület elnöke tartott a diákoknak. Megtudhatták tőle, hogy információink 80 százalékát vizuálisan szerezzük, ezért különösen fontos, hogy vigyázzunk a szemünkre. Tájékoztatást hangzott el a különböző szembetegségekről, és arról, hogyan kerülhetjük el ezeket. Például úgy, hogy nem hajoljunk túl közel a könyvhöz, amit olvasunk, mert az rövidlátást okozhat. Legalább 35-40 cm távolságban tartsuk a könyvet, füzetet. A sok tv-nézés, számítógépezés (a kék fény bizonyos sugártartalma), a napsugárzás, az erős UV-sugárzás is látáskárosodást okozhat. Ezért nagyon fontos az UV-szűrős napszemüveg használata.

A látássérült sorstársak (Simon Nóra, Szommer Mária és Takács Gábor) bemutatták a „Távszem”, valamint a pénz- és színfelismerő programot a telefonjukon és ismertették a hangos könyvtár használatát. Nóra elmondta, hogyan süt - főz, vezeti a háztartást és éli a hétköznapjait ugyanúgy, mint más, csak ő vakon.

Közlekedés fehér bottal

A rend a legfontosabb

Az iskola vendégei egyetértettek abban, hogy a rend nagyon fontos az életükben. Ahhoz, hogy megtalálják otthonukban az eszközöket, mindennek a megszokott helyén kell lennie.  A bocföldei diákok nagyfokú empátiával reagáltak a történtekre, személyes tapasztalataikkal, élményeikkel tették színesebbé a beszélgetést.

Megfogalmazták: az akadályozottsággal élő embereknek nem sajnálatra, hanem figyelemre, türelemre és segítségre van szükségük.

Szájjal festés

A bevezető beszélgetés után változatos feladatokkal, játékokkal, mozgással érzékenyítették a diákokat e témakörhöz kapcsolódóan: az érzékszervi fogyatékkal élő emberek mindennapjairól Simon Nóra, a digitális eszközök alkalmazásáról Takács Gábor mesélt, a szimulációs szemüvegekkel megtapasztalhatták a különböző szembetegségek következményeit, kipróbálhatták a fehér bottal való közlekedést akadályokkal, a fűszerek, gyümölcsök felismerését szaglás és tapintás alapján, a Braille ábécé segítségével kirakhatták saját nevüket, a tornateremben pedig jó hangulatú csörgőlabda-mérkőzéseket játszhattak, s különleges élmény volt számukra, mikor ecsetet vettek a szájukba és megpróbáltak festeni, érzékelhették, hogy mennyivel bonyolultabb ez a tevékenység kéz segítsége nélkül.

Tapintással párosítás

A Parasport Nap sikere

Elmondható, a lélekmozgató Parasport Nap nagy sikert aratott. A program nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók szemléletmódja változzon, továbbá jobban el,-befogadják a akadályozottsággal élő embereket. Az érzékenyítő program elérte a célját, amely mély együttérzést váltott ki tanulóinkból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában