„Megnyílik a mennyei világ és az Úrral lépünk kapcsolatba”

2024.03.10. 07:00

Az ima szerepe a nők életében – erről tartottak kerekasztal-beszélgetést Hévízen

Az ima szerepéről a nők életében a XXI. században – ez volt a címe annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely sokak számára egészen új távlatokat nyitott. Az I. Nők hete Hévízen programsorozat részeként Gyulai Péter búcsúszentlászlói káplán és Péntekné Vizkelety Márta hévízi református lelkipásztor számos bibliai példát citálva adott lelki útravalót a résztvevőknek.

Péter B. Árpád

Fontos a mindennapi imádság. Soborné Mosolygó Liám, Gyulai Péter és Péntekné Vizkelety Márta a kerekasztal-beszélgetésen

Fotó: Péter B. Árpád

A több rendezvényt is magába foglaló kezdeményezés ötletgazdája – aki ezúttal a beszélgetőtárs szerepét is magára vállalta – Soborné Mosolygó Liám, a Hévízi Szépkorúak Vidám Társaságának társelnöke volt, aki azt mondta, az ima szerepe a XXI. században is nagyon fontos, ezt bizonyítja saját, 50 fős felmérése. Történelmi távlatban: a keresztény nők hajdan a gyermekekért, a békéért és az egyenjogúságért imádkoztak, később ez világméretű mozgalommá vált, így született meg az ima világnapja, amelynek időpontja minden esztendőben március első pénteke.

– Az ima nem vallás kérdése, hanem meggyőződésé és tudatosságé. A kérdés: az ember csak éli a hétköznapjait, vagy az imát, mint a Teremtőtől származó ajándékot, arra használja, hogy az életét tudatosabban, örömmel, boldogabban, szeretettel, egészségesebben, egységben tudja megélni. Általában a szeretteinkért, rokonainkéért, magunkért, testi-lelki egészségünkért fohászkodunk, de képesek vagyunk addig is eljutni, hogy nemcsak magunkért, hanem a teremtett világ minden lényéért s az egész emberiségért imádkozunk – fogalmazott Soborné Mosolygó Liám.

Gyulai Péter búcsúszentlászlói káplán szerint van különbség a nők és a férfiak vallásosságában. A templomokba főként előbbiek járnak, jobban megélve a közösséghez tartozást. A férfiak inkább magukban imádkoznak, elvonulva, ahogyan Jézus tette, több alkalommal is. Sok asszony főzés közben is például a Bonum TV-t figyeli, jegyezte meg.

Nagy az ereje a hívő ember buzgó könyörgésének. A résztvevők elmélyülten hallgatták a hitbéli gondolatokat
Fotó: Péter B. Árpád

– Fontos, hogy kérjenek és hálát adjanak, bár az előbbire gyakrabban van példa, utóbbi viszont sokszor elmarad. Pedig ez lényeges: ha

valamit elkezdek és azt befejezem, utána szükség van a hálaadásra, már csak azért is, mert nem biztos, hogy azt saját kútfőmből tudtam megtenni. Ahhoz Isten segítsége mindenképpen szükséges – jelentette ki Gyulai Péter.

Péntekné Vizkelety Márta református lelkész emlékeztett: a március eleji női világimanap tematikáját ezúttal a pakisztáni keresztyén lányok, asszonyok állították össze. Kiemelte: a nőknek az Ószövetségtől kezdve fontos szerepük van, s az Úr Jézus Krisztusnak voltak női követői is, a golgotai keresztre is ők kísérték, s nekik adatott meg, hogy húsvétkor felfedezzék – hisz nekik mondta az angyal –: üres a sír.

– Nőként engem is kiválasztott Isten arra, hogy őt szolgáljam. Mindennek az alapja a vele való kapcsolat, amely az imádsággal kezdődik. Ilyenkor megszólítom az Urat, vele töltök időt, s ennek komoly hatása van, ahogyan Jakab apostol mondja: nagy az ereje a hívő ember buzgó könyörgésének. Ez persze nemcsak a nőkre érvényes, hanem mindannyiunkra – összegzett Péntekné Vizkelety Márta.

A lelkipásztor szerint fontos a mindennapi imádság, hiszen így tarthatunk kapcsolatot Istennel, s „ilyenkor megnyílik a mennyei világ, és az Úrral lépünk kapcsolatba”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában