Végtelen mély téma a képzőművészetben

2024.03.22. 15:15

A víz világnapján élményfestésre várták az érdeklődőket Hévízen

Hévíz életében kiemelkedő szerepet játszik a víz, amelynek világnapján képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatta be ezen elem változatos, ezerszínű ábrázolását Hermann Katalin művészettörténész az új könyvtárban. A program telt házat vonzott.

Péter B. Árpád

Az élményfestésen az érdeklődők próbára tehették kreativitásukat, ügyességüket. Szemben Karnics Tibor és Hermann Katalin

Fotó: PBÁ

A Festetics művelődési központ igazgatója előadásában leszögezte, a víz számtalan formában megjelenik a képzőművészetben, s ez az elem a Bibliában és a mitológiában is fontos szerepet játszik. Hermann Katalin főként Botticelli és Monet műveit bemutatva vitte képzeletben világkörüli útra a publikumot, számos történeti tényt s érdekességet taglalva.

– Minden művész számára mást jelent a víz, amit az alkotók eltérő módon ábrázolnak. Ami közös: valamennyiüknek hatalmas kihívás ezt a megfoghatatlan anyagot megjeleníteni, de mindenki igyekszik megtenni a magáét, ki így, ki úgy – érzékeltette a téma mélységét a művészettörténész.

Hermann Katalin előadásában leszögezte: hatalmas kihívás ezt a megfoghatatlan anyagot megjeleníteni
Fotó: PBÁ

Hermann Katalin emlékeztetett: Hévízen éveken keresztül szerveztek művésztelepet, amelynek gyakran a víz volt a témája, vizsgálva például az élettel való kapcsolatát, s erre sok-sok alkotó reflektált, számos stílusban. Ezeket a képeket a muzeális gyűjteményben őrzik.

– Minden esztendőben itthagytak a résztvevők egy-egy művet, ami révén jelentős gyűjteménye van intézményünknek ebből a gondolatkörből. Számos olyan képünk van, amelyek a városhoz és a vízhez kapcsolódnak – mondta el Hermann Katalin.

A képekkel gazdagon illusztrált, telt házat vonzó előadás után Karnics Tibor képzőművész élményfestésre várta az érdeklődőket, amely során a résztvevők elmélyülhettek különböző technikákban, módszerekben, s kipróbálhatták: mekkora szellemi erőfeszítésbe kerül akárcsak néhány kifejező ecsetvonás elkészítése is. Közben a résztvevők bepillantást kaptak az alkotói folyamat szépségébe és nehézségébe, s megmerítkezhettek távoli kultúrák gondolatvilágában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában