Tündérszépeket választunk 2024-ben is

2024.03.02. 15:30

A szépség fogalma a fotóriporter szemével

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2024-ben immár ötödik alkalommal indítja útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre április 21-én éjfélig jelentkezhetnek a Zala vármegyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek. Lehet érkezni saját portfólióval, de profi fotóst is biztosít szerkesztőségünk, ha valaki azt kéri.

Mozsár Eszter

Pezzetta Umberto András Evelint fotózza egy korábbi versenyen.

Fotó: Fehér Márk

Előző írásunkban Pezzetta Umberto fotóriporter kollégánk látta el tanácsokkal a stúdiófotózásra érkező hölgyeket, ezzel is bátorítva a 18-35 év közötti lányokat, asszonyokat, hogy mutassák meg magukat, szépségüket az olvasóknak is. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tart szépnek – ami persze szubjektív - egy fotós szakember. Esztétika órán már megtanulhattuk, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A beszélgetésből kiderül az is, hogy nem mindig előnyös a Facebook profilunk vagy éppen az internetes oldalakon használt, ám jónak tartott képünk. Már ezért is érdemes igénybe venni egy komoly eszközökkel felszerelt stúdiónak a szolgáltatásának.

- Mindig szerettem embereket fotózni, sokkal jobban, mint a tájat, tárgyakat. A modellek, lányok fotózása teljesen más terület, sok tapasztalat és jó emberismeret kell hozzá, már csak azért is, hogy a bizalom hamar kialakulhasson közöttünk. Különösen akkor, amikor egy félszeg lány gyönyörű arcába tolom a fényképezőgépet. A munka 60-70 százaléka pszichológia, mindamellett kemény fizikai munka.

- Mennyire adnak a lányok a profi fotós véleményére?

- Úgy érzem, bíznak bennem. Vannak, akiken látszik a gyakorlottság, magabiztosság. Másfelől a közösségi média használata miatt olyan mozdulatok, profil beállítások rögzültek bennük, amik nem mindig előnyösek számukra. Előfordulhat, hogy nem egyezik a véleményünk, mást tartanak ők szépnek, más fotót tartok én előnyösnek, ám a végén mindannyian rám hagyatkoznak, mert tudják, hogy a legjobbat, sikerélményt szeretnék nekik.

- Arról már beszéltünk, hogy nem sokat retusálsz, ám mégis szükséges az utómunka. Ezt hogyan képzeljük el?

- Ha egy-két napos pattanást látok rajtuk, azt kijavítom, de előtte természetesen mindig egyeztetek velük. A személyiségét meghatározó jegyeket, például az érdekesebb, hangsúlyosabb anyajegyeket a fotósok nem szokták korrigálni. Gondoljunk bele, Cindy Crawford az arcán látható szexepiljével lett híres, az a személyiségéhez, őhozzá tartozik. Általában több száz kép készül egy óra alatt: portré, közeli, teljes alak, több oldalról kattintok. Várok két-három napot, majd előveszem és kiválogatom azokat, így marad 30-35. A hasonló beállításokat összevetem, s végül 10-15 kerül a portfólióba. Mint említettem, a szokásos fotográfus alapkorrekciókon kívül finom bőrfinomító retust kapnak a képek, minden más természetes rajtuk.

- Megszámoltad már, hogy hány fényképet készítettél szép lányokról?

- Nem számoltam még, de több száz, ezer fotóról lehet szó. Tizenöt éven át dolgoztam a Zalai Hírlap korábbi szépségversenyein, a Zala Szépén. Volt olyan év, amikor 75 lány indult, s mindenkit én fotóztam különféle helyzetekben, ruhákban. Ráadásul előtte a szavazáshoz, s utána a rendezvényen csakúgy. Előfordult olyan időszak, amikor a vas megyei napilapnak is besegítettem a saját munkánk mellett, olyankor napokra eltűntem hölgyeket fényképezni. Akkor például különféle helyszínekre, szállodákba, a természetbe mentünk, nemcsak stúdióban dolgoztunk. A megszerzett tapasztalat sosem elég, mindig újat tanulok, új pózokat keresek, nézem mások munkáit. Sokat segít, hogy a telefonra lementettem egy fotógyűjteményt, amin különféle beállítások láthatók. Ezeket megmutatom nekik, így látják, hogy milyen végeredményt szeretnék.

- Te mit tartasz szépnek?

- Minden kornak és korszaknak megvan a maga szépségideálja. Számomra azok a lányok szépek, akik belülről rendben vannak. Látszik, hogy harmóniában van a testük és a lelkük. Lehet, hogy nem manöken típusúak vagy korunk „elvárt” szépségideáljai, ám jókedvűek, humorosak, szeretik magukat. Bájosan és kedvesen tekintenek ránk, s ez mindenképpen átüt a fotográfián.

Ha úgy érzed benne is megvan a bájos, kedves tekintet és kipróbálnád magad a versenyen, akkor ne habozz! Kattints IDE és jelentkezz még ma a versenyre, hiszen lehet, hogy Te leszel 2024 Tündérszépe!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában