Nemzetközi díszmadár kiállítás a zalaegerszegi VMK-ban

2024.03.17. 07:00

A legutóbbi világkiállításon díjat nyert papagájok is érkeztek a két napos mustrára

A Díszmadár- és Díszállattenyésztők Zala Megyei Egyesülete március 16-17. között 57. alkalommal rendezi meg a Keresztury Dezső VMK-ban a nemzetközi díszmadár kiállítást, mely évről évre egyre népszerűbb. A szombat délelőtti megnyitón dr. Vörös Zéta, az egyesület elnöke elmondta, az ország legrégebbi kiállítása a zalaegerszegi, amit a szegedi egyesület rendezvénye követ 56 alkalommal. A kiállítást figyelembe ajánlotta Gecse Péter alpolgármester és Flaisz Gergő, a VMK igazgatója, mindketten kiemelték Zalaegerszeg természeti környezetét, a azt, hogy zöld elkötelezettséggel fejleszti a várost az önkormányzat.

Arany Horváth Zsuzsa

Albert Balázs kezében a madridi világbajnokság bronzérmes narancsszínű törpepapagájának a kalitkája, jobbra fent a világ harmadik legszebbje a vad színűek között

Fotó: AHZS

Az 1967-ben alakult zalai egyesület elnöke - aki maga jelenleg 400 saját madárról gondoskodik -  a generációkat összekötő különleges hobbira hívta fel a figyelmet, ami a mai, túlzottan a virtuális térbe kerülő kommunikáció közepette közelebb hozza az embert és a körülvevő természetet.

Harminc évig is elél a 30 centis testhosszúságú nemes papagáj, melynek élőhelye Indonézia, Pápua Új-Guinea, Ausztrália
Fotó: AHZS

 Arról is tájékoztatott, hogy a közönség ismereteit növelő szórakoztató  program mellett a madártenyésztők számára is fontos a találkozási lehetőség a kiállítás. Nemrégiben fajtaklubokat is alakítottak, így speciális tapasztalatok cseréjére nyílik mód. 

Látogatóra várva
Fotó: AHZS

Zalaegerszegen a hét végén törpepapagáj bajnokság is megvalósult, mivel soha nem látott mennyiségben érkeztek a jó minőségű madarak a világszövetség által delegált nemzetközi bíró elé. Elhangzott, három kiállító is dobogós helyet ért el  a legutóbbi madridi világbajnokságon, ahol 28 országból érkezett 28 ezer madár közül emelkedtek ki a magyar tenyésztők szárnyasai. 

Közel 100 törpepapagáj érkezett a zalaegerszegi kiállításra
Fotó: AHZS

A kiállítás ideje alatt a gyerekeknek madárrajz versenyt és madárismereti kvízt is szerveztek. A madridi világbajnokságon két madarával is bronz minősítést ért el a Zalaegerszegre Cecéről érkezett Albert Balázs, aki elmondta, 8 évesen kapott ajándékba egy madarat, ezzel kezdődött az immár nemzetközi eredményeket hozó hobbi. Tizennégy éves kora óta a standard rózsásfejű törpepapagáj fajta tenyésztője a fiatal hobbista, Madridban egy narancsszínű és egy vad színű madárral ért el két harmadik helyezést. 

hullámos papagájok párban
Fotó: AHZS

A fajta jellemzői: hossza 16-17 centiméter, a hím és a tojó majdnem egyforma, alapszíne fényes világoszöld, hasa sárga, feje, nyaka rózsaszínű, eredetileg Afrika dél-nyugati részén őshonos, elvileg emberibeszédre is tanítható, 10-12 évig él.   A Természetvédelmi Szövetség listájára 2018-ban került fel a veszélyeztetett fajták közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában