Emlékév az első véradó szolgálat megalapítója, dr. Kubányi Endre tiszteletére

2024.02.28. 11:30

Tavaly több mint 15 ezerrel emelkedett a véradások száma 2022-höz képest

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint 2023-ban összesen 411 925-ször adtak vért.

Arany Gábor

Windisch Ernő 2023 decemberében a 200. alkalommal adott vért. Képünkön Varga Erika asszisztens látja el a donort

Forrás: ZH Archívum

Fotó: Pezzetta Umberto

Ez azt jelenti, hogy 2022-es évhez képest négy százalék a növekedés.  Az Országos Vérellátó Szolgálat  tájékoztatása szerint tavaly megemelkedett az évente több alkalommal vért adók száma, ami 2023-ban összesen 411 925 volt. Az OVSz ezt az évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát. Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak létrehozta az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is meglapította Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját is, mégpedig egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat a vértranszfúzióval kapcsolatban.

A 100 éves évforduló alkalmából az OVSz országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életérről és munkásságáról, a transzfuziológia történetérről, a vérellátás fejlődéséről. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

Az emlékéven jelenik meg az OVSz Véradók dala, amihez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. A művet ismert zeneszerző jegyzi,  kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért, fogalmazott a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában