A magbörzétől a mézeskalács sütésig

2024.02.03. 14:00

Programjaikat tervezték a hagyományápoló kertbarátok

Magasra tette a mércét tavaly a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület tagsága, több rendezvénnyel köszöntötték megalakulásuk 55. évfordulóját, melyre a koronát a szeptemberi jubileumi ünnepséggel tették fel - a színvonalból az idén sem engednek, határozták el évnyitó találkozójukon.

Fincza Zsuzsa

A tavalyihoz hasonló színes programokat terveznek a zalaegerszegi kertbarátok. A képen állnak Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke (jobbról) és Milley Istvánné, gazdasági és pénzügyi vezető

Fotó: Fincza Zsuzsa

A csütörtök délutáni ötletbörzén a tagság egy emberként támogatta a népszerű, immár hagyománynak számító programjaik ápolását - a sort az egyesületük számára otthont nyújtó Keresztury-vmk február 3-án délelőtt (9-12) tartandó magbörzéjével kezdik, amelyen a tavalyinál is nagyobb létszámmal vesznek részt, a kínálatot pedig különleges zöldségek magjaival gazdagítják.

- Az idén is megrendezzük a hamarosan jubiláló borversenyünket, s jó szokásunkhoz híven szlovéniai barátainknál is megmérettetjük majd szőlészeink tavalyi produktumát. A Csentei Szőlőtermelők Egyesületével már több mint 30 éves a kapcsolatunk, tavaly ők látogattak el hozzánk, az idén májusban mi kerekedünk fel, s már most borítékolhatjuk, hogy ezúttal is egy különleges kirándulásban és nagyszerű vendéglátásban lesz részünk. Berhidai kertbarátaink magbörzére várnak bennünket, mi pedig a Nagyatádi Kertbarát Egyesület látogatására számítunk - sorolta Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke.

Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke a tervezéshez kikérte a tagság véleményét
Fotó: Fincza Zsuzsa

A kirándulások tervezésekor a tagság javaslati alapján több lehetőség is felmerült, köztük egy balatoni út, egy göcseji kiruccanás, esetleg egy zalakarosi üdülés - végleges döntés a feltételek ismeretében várható. A szakmai továbbképzések sem maradnak el, az idén a gyógynövényekre: termesztésükre; gyógyhatásaik megismerésére fektetik a hangsúlyt - e téren, mintegy "gyakorlati foglalkozásként", áprilisban szokás szerint rendbe teszik a botfai kastélypark gyógynövény-, és fűszerkertjét. Az idén ősszel is együtt kötik majd a sírdíszeket és barátaik körében tartják meg a kerti munkák befejezésének ünnepét, a Márton napot. A város és a művelődési intézmény, mint főhadiszállásuk, az idén is számíthat munkájukra (lecsófesztivál, adventnyitó mézeskalácssütés).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában